Biden za svojo podpredsedniško kandidatko izbral Kamalo Harris

Že pred časom se je nekdanji podpredsednik v Obamovi administraciji, Joe Biden, zavezal k temu, da bo na novembrskih volitvah nastopil skupaj z žensko. S tem se je začelo iskanje primerne kandidatke in to povsem v skladu s politično realnostjo ZDA, ko ni toliko pomembna kvaliteta, kot koga lahko politični sopotnik nagovori.

Izbira temnopolte senatorke  iz Kalifornije, Kamale Harris, nagovarja najprej ženske. To je povsem očitno. Nagovarja tudi temnopolte in računa na nostalgijo po Obamovi administraciji. Le vloga se bo obrnila. Kaže pa, da ob pogosto nasilnih protestih po ameriških mestih demokrate skrbi, da bi Trump lahko le te izkoristil proti njim. Kamala Harris je odlična izbira, da se utiša takšne strahove, saj je v svoji karieri državne tožilke v Kaliforniji dokazala, da zna biti še prekleto ostra. Harrisova je malodane kandidatka ‘zakona in reda.’ Slaba novica za množice, ki še vedno protestirajo po ulicah in trgih ameriških mest in zahtevajo reformo pravosodnega sistema in policije, a ti protesti so tako ali tako povečini v državah, ki bodo na volitvah skoraj zagotovo glasovale modro.

Kljub temu je zanimivo, da Kamala Harris predstavlja vse tisto, proti čemur protestirajo pripadniki gibanja Življenja  temnopoltih štejejo.

Izbira Kamale Harris je poskus nagovoriti politično sredino. Joe Biden se je pač odločil, da ne bo nagovarjal progresivnega dela stranke, sicer bi izbral Nino Turner ali Elizabeth Warren. Očitno misli, da ima te glasove že v žepu, ali pa so nepomembni za končni uspeh in da lahko Trumpa premaga na politični sredini, med volivci, ki bi samo radi vrnitev ‘normalnosti’.  Nekaj bo na tem, saj je že v demokratski tekmi uspel z enako strategijo in porazil najnevarnejšega tekmeca, Bernija Sandersa, ki je ponujal bolj radikalne rešitve.

Bidenu ankete javnega mnenja kažejo znatno prednost pred Donaldom Trumpom. To kljub temu, da se večino časa skriva pred medijsko pozornostjo. Strategija je preprosta: dovoliti ameriškemu predsedniku, da se ustreli v nogo s svojimi neumnimi izjavami. In v nogo se ustreli skoraj vsak dan.

Ker je Biden že pošteno v letih in njegove psihofizične moči pešajo, je čisto mogoče, da bodo ZDA kmalu dobile prvo temnopolto predsednico. Prav zato je izbira podpredsedniške kandidatke še kako pomembna.