Lahko DeSUS preživi razkol v stranki?

Poslanska skupina DeSUS-a Aleksandre Pivec  bržkone ni pozvala k odstopu zaradi njenega vodenja. Afer je bilo polno že pri Karlu Erjavcu.  Ne, mnogo bolj verjetno je, da so se preprosto prestrašili, da bodo nenehne kritike v medijih do konca zbile javnomnenjsko podporo stranki, kar ankete tudi dokazujejo. Da bi se rešili bremena vseh napadov, so prišli do odločitve, da bi z novim vodstvom lahko bilo lažje. Kar seveda ne drži.

Ni Aleksandra Pivec kot predsednica stranke tista, ki je lastnoročno DeSUS pripeljala v koalicijo z Janšo. Poslanci, ki jo pozivajo k odstopu, niso z ničemer izkazali, da želijo predčasne volitve. Ker so vsi napadi na Pivčevo bili posledica strategije, da se uniči vse potencialne zaveznike SDS-a, se kritike z njenim odhodom ne bodo končale, ampak bodo trajale tako dolgo, dokler DeSUS ne gre iz koalicije, ali dokler nima več nobene podpore med volivci. To ni nekaj kompleksnega, to je čisto preprosta strategija.

Aleksandra Pivec se kljub nesoglasjem s poslansko skupino še ne da in upa, da bo dobila podporo vodstva stranke. Racionalno to več ni, ker bi lahko stranko razklalo na dvoje in jo še dodatno potopilo. A v resnici ni racionalen niti odziv poslanske skupine.  Pokazali so šibkost, ki bo na koncu samo kaznovana.

Strinjam se s komentarjem na Domovini:

A stranka je v vsakem primeru javnomnenjsko ranjena, priljudnih obrazov pa kljub temu nima ravno na zalogi. Če jim je obraz Aleksandre Pivec še nedavno garantiral politično preživetje, v stranki ta trenutek ni na vidiku drugega, ki ni jim zagotavljal tistih nekaj sedežev v državnem zboru. Zato je prav mogoče, da v tej situaciji nobena od enačb – s Pivčevo ali brez nje, zanje nima pozitivne rešitve.

Še najbolj realno se zdi, da bi uspeli splavati, če bi Pivčevo vendarle podprli in enotni prebrodili medijsko ofenzivo, nato pa volivcem pod nos pomolili vse, kar je na dosegu roke, da dosežejo v desnosredinski vladi: od demografskega sklada do novih domov za ostarele in zakona o dolgotrajni oskrbi.

Kdo bo tisti, ki bo stranko rešil pred propadom, enkrat ko ne bo več Aleksandre Pivec? Tomaž Gantar? Dvomim. Pivčeva je le v stranko prinesla svežega vetra in začela graditi koalicijo med upokojenci in podeželjem, kar ji je bilo toliko lažje z mesta ministrice za kmetijstvo. Gantar se ne zdi tako karizmatičen in kot minister za zdravje bo še lažja tarča napadov. Če ne bo stranka šla iz koalicije, bodo kmalu sledile nove in nove afere v zdravstvu, predvsem glede soočanja s širjenjem Covid-19. Vse skupaj je tako prekleto predvidljivo.

Ne, zdaj resnično kaže, da je DeSUS mrtva stranka. To kljub vsemu potencialu, ki ga je imela. Premisliti moramo, kaj to pomeni za politični prostor in za tiste, ki jih je stranka nagovarjala. Kmetje zaradi šibkosti SLS-a ne bodo imeli več zastopnika in se jim bo slabo pisalo. Tudi upokojenci bodo spoznali, da se bodo stvari zanje začele v prihodnosti zapletati, če ne bodo imeli interesne skupine v parlamentu, ki bi bila odvisna od njihove dobre volje. Daril več ne bo. Še posebej, ker tudi Alenki Bratušek, ki se trudi preživeti z nagovarjanjem upokojencev, ne kaže najbolje. Pričakujemo lahko, da bo brez DeSUS-a Slovenija kmalu deležna pokojninske reforme. Spet, to ni nič zapletenega. Kdor nima svojih zastopnikov, ne more pričakovati, da bo zmagovalec pri prerazdeljevanju narodovega bogastva. Ta bo šel v žepe drugih.

Samo zelo naivni verjamejo, da bi upokojencem dandanes bilo bolje, če ne bi bilo Karla Erjavca. Ob vseh njegovih neumnostih bi bile pokojnine danes zagotovo nižje, ker upokojence, enkrat ko bi se porazdelili čisto ideološko, nihče več ne bi resno nagovarjal kot skupine z interesom, da so pokojnine višje. Ampak to je lekcija, ki se je bodo morali v prihodnosti očitno naučiti.

DeSUS še ni mrtva stranka. Veliko še lahko doseže v koaliciji in z dobro kampanjo se lahko na naslednjih volitvah še prebije v parlament. Vendar pa je dejstvo, da je stranka zdaj razklana in v hudih težavah in hujši bodo spopadi znotraj stranke, slabše bo zanje, ne glede  na to, kdo bo izšel kot zmagovalec.