Aleksandra Pivec še vedno tarča nenehnih kritik. Toda, počasi vse skupaj že postaja dolgočasno

Razlog, zakaj je Aleksandra Pivec deležna malodane vsakodnevnih kritik, je sodelovanje stranke DeSUS v koaliciji s SDS, kar pa ne pomeni, da nekatera njena dejanja niso sporna. O tem si moramo biti na jasnem. Vedno moramo poiskati prave vzroke in se ne pustiti prepričati površnim razlagam, zakaj se nekaj dogaja. Torej, če bi Aleksandra Pivec bila še vedno ministrica v vladi Marjana Šarca, večina tistih, ki jo zdaj napadajo, pri njej ne bi našla nobene napake, medtem ko bi vsi njeni trenutni branilci iz SDS-a goreče in žaljivo tolkli čez njo. To ja pač narava slovenske politike, slovenskih medijev in tudi množic, ki jih zanima politično dogajanje.

Napadi delujejo, toda končni cilj, padec vlade, ni zagotovljen. Problem je namreč naslednji. Ni rečeno, da bo DeSUS Aleksandro Pivec odžagal z mesta predsednice in ministrice. Toda, tudi če jo bo, ni rečeno, da bo naslednji predsednik stranko odpeljal iz koalicije. Še več, tudi če stranka ostane v koaliciji, ni rečeno, da na naslednjih volitvah ne bo zopet prodrla v parlament in odločala o tem, kdo bo predsednik vlade.

‘Povedati moram, da sem bila ena izmed tistih, ki smo imeli izjemne zadržke do vstopa v koalicijo. Prve pogovore o vstopu v koalicijo je opravil minister Gantar. Poslanci so takoj podali stališče, da želijo v koalicijo,’ je v pogovoru za Večer povedala ministrica za kmetijstvo in podpredsednica vlade, Aleksandra Pivec. Bo torej vlada res padla, če nenehni napadi uničijo politično kariero Aleksandre Pivec? Ne, to ni posebej verjetno. Kar je bolj verjetno, je da se bodo napadi takoj preusmerili z nje na njenega naslednika in bomo zopet deležni skorajda vsakodnevnih kritik in iskanja afer, tudi tam, kjer jih v resnici ne bo.

Obisk podjetja VinaKras in občine Izola in plačevanje računov, brezplačne pogostitve, vse to je izpostavilo spornost takšnega početja. Toda, bodimo realni, to ni nekaj, kar bi ta ministrica počela edina. Čeprav jo napadajo tudi zaradi tega, gre samo pozdraviti njeno aktivnost na terenu, vse njene obiske, ki mnogim veliko pomenijo. Če tega ne bi počela, če bi bila zaprta v prisarni na ministrstvu, ne bi imela stika z ljudmi, ki jih v resnici predstavlja in za katere dela. To bi bilo v resnici še mnogo bolj narobe. Zdaj, nekateri bodo rekli, da gre za nepravično promoviranje le določenih kmetov ali podjetij, ampak, mar imamo res kakšen dokaz, da ministrica to namerno počne, da bi promovirala le svoje prijatelje, ali pa v resnici hodi tja, kamor jo povabijo in to mimogrede tudi izkorišča za samopromocijo? Prej verjamem v slednje. Saj celo sama priznava, da je v dveh mandatih opravila na stotine takšnih obiskov. Poglejte, če sprejmemo kritike na njen račun, potem moramo enake standarde uporabiti za vse politike, za vse ministre in jih nenehno opozarjati, da nimajo nobene pravice na družabnih omrežjih objavljati fotografije in posnetke svojih obiskov teh ali onih turističnih znamenitosti, ker s tem promovirajo le nekatere, ne pa vseh. To je, milo rečeno, noro.

Se pa strinjam, da lahko od politikov pričakujemo, da si račune plačujejo sami. Ne verjamem, da so tako slabo plačani, da si tega ne bi mogli privoščiti.

Postavlja se vprašanje, zakaj ministrica ni takoj objavila vseh računov in s tem presekala napade nase. To je naivno. Napadi se ne bi končali. Če ne drugega, bi jo obtožili, da laže. Imamo institucije, ki bodo preverile, če je storila kaj spornega. In mogoče celo je in bo zaradi tega morala odgovarjati.

Nisem tako pozabljiv, da se ne bi spomnil vsega navdušenja, ko je Aleksandra Pivec porazila Karla Erjavca in postala predsednica DeSUS-a. Nič se ni spremenila od tedaj, edina razlika je, da je zdaj v vladi Janeza Janše. Da, priznam, da ji to štejem v slabo in da DeSUS-u na naslednjih volitvah niti približno ne bom namenil svojega glasu, ker verjamem, da je SDS največja nevarnost za demokracijo v tej državi in sodelovanje z njimi vse nas postavlja v nevarnost, da se počasi spremenimo v drugo Ukrajino. Toda, to ne pomeni, da bom sodeloval v napadih na ministrico samo zato, ker je v ozadju večji načrt, kako zrušiti to vlado in v kali zatreti vsako možnost sestave koalicije pod Janezom Janšo po naslednjih volitvah. Noben politik ne sme imeti imunitete pred kritikami, toda včasih gredo te čez vse meje dobrega okusa in ko postanejo vsakodnevna tema, no, potem vse skupaj postane že rahlo dolgočasno.

Mimogrede, prepričan sem, da se že pišejo napadalne kolumne proti ministru za zdravje Tomažu Gantarju, ki  mogoče, če bo postal predsednik DeSUS, ne bo izstopil iz koalicije. Jasno je tudi, kaj bo v teh obračunih z njim pisalo. Če bo iz koalicije izstopil, kolumn nasprotnikov vlade seveda ne bo. Bodo ga pa do kosti oglodali SDS mediji.