Nenehni napadi počasi potapljajo Aleksandro Pivec

To lahko razberemo iz zadnje ankete Mediane, ki potrjuje trend padanja podpore strani DeSUS. Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je še vedno dokaj priljubljena,  na šestem mestu, a tudi tu je doživela padec s tretjega. Tukaj moramo sicer biti previdni, ker so politiki lahko priljubljeni pri ljudeh, ki jih sicer ne bodo nikoli volili.

DeSUS je z 2,3 % že v veliki nevarnosti, da zmanjka podpore za vstop v Državni zbor. Prejšnji mesec je bila podpora še pri 4,5%.

Aleksandra Pivec je tarča nenehnih, sistematičnih napadov tako medijev, kot tudi spletnih aktivistov in če to še ni zamajalo njenega položaja v stranki, saj ji je izvršilni odbor stranke izrekel zaupnico, grozi da bo potopilo samo stranko. Strategija je jasna in preprosta. Ker napadi na SDS in Janeza Janšo ne delujejo in njihova podpora ostaja konstantna, so poglavitni cilj postali vsi njegovi sodelavci. Na naslednjih volitvah bi se tako SDS lahko znova znašla izolirana, brez potencialnih partnerjev, nekaj, česar se dobro zaveda tudi sam Janša, zaradi česar je ob zadnji aferi kmetijske ministrice le to podprl. ‘Od članov @vladaRS se enako kot povsod drugod v normalnem svetu pričakuje, da bodo promovirali domača podjetja, podjetnike in kmete, njihove izdelke in destinacije. Čim več, tem bolje,’ je zapisal na svojem twitter profilu.

Spomnimo se vseh salv navdušenja, ko je Aleksandra Pivec v boju za mesto predsednika DeSUS premagala Karla Erjavca, človeka, ki je leta in leta predstavljal trn v peti mnogim. Veselje se je širilo predvsem na politični levici, medtem ko je takrat Pivčeva še bila tarča napadov njenih trenutnih partnerjev v koaliciji. Vse se je obrnilo in tisti, ki so bili navdušeni nad njo, jo zdaj neprenehoma napadajo, pogosto celo s seksističnimi opazkami, na drugi strani pa jo srdito branijo podporniki vlade, saj  se zavedajo, kako pomemben člen le te je. Lahko si mislimo, da bi do podobnega obrata prišlo, če ib veliko koalicijo sestavila recimo Šarec in Janša.

Kmetijska ministrica in predsednica DeSUS-a si je nazadnje ostre kritike prislužila s svojim izletom na Kras, kjer je bil obisk podjetja Vinakras delno zasebne, delno službene narave. Postavilo se je vprašanje, kdo je plačal zasebni del izleta, nekaj na kar se je Pivčeva odzvala z nejevoljo, kar so njeni kritiki dobro izkoristili. Kmetijska ministrica sicer trdi, da je zasebni del plačala sama. ‘V kolikor bo potrebno, bom račun pokazala pristojnim institucijam,’ je zapisala na svojem Facebook profilu.

In še:

Ob nastopu mandata ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sem se zavezala načinu dela, kjer prevladujejo obiski na terenu, stik in pogovor z ljudmi, ki delujejo znotraj agroživilske verige ter kreiranje in spreminjanje politik, ki omogočajo okolje, v katerem so delo in rezultati deležnikov, ki delujejo v okviru agro-živilske verige, čim bolj optimalni in v korist potrošnika. Tako od takrat naprej večino časa preživim na terenu, obiskujem kmete, kmetije, društva, različne organizacije, lokalne skupnosti, podjetja ter na ta način slišim njihove zgodbe, izzive, s katerimi se soočajo, njihova mnenja in predloge. Pogosto to počnem tudi za vikend, ob praznikih in dela prostih dnevih ter na ta način povezujem svoje zasebno življenje s poslanstvom ministrice, ki ga opravljam.

Pričakujemo lahko, da se bodo napadi nanjo nadaljevali tako dolgo, dokler ne bo podpora DeSUS-u minimalna in bo ta stranka, prav tako kot SMC, malodane politično mrtva. Za razliko od SMC ima DeSUS močno bazo in Aleksandra Pivec počasi nadomešča izgube, ki ji jih povzročajo kritike. DeSUS bo mnogo težje spraviti ob volivce, kot je bilo to primer s SMC, saj gre v prvi vrsti za interesno stranko in upokojenci, četudi so mnogi resnično razočarani zaradi sodelovanja stranke z Janšo, bodo dobro premislili, ali se jim stanje brez svoje stranke v Državnem zboru ne bi utegnilo v prihodnjih letih drastično poslabšati. A kljub vsemu temu obstoji resnična nevarnost za stranko. Napadi imajo posledice in DeSUS bi lahko na naslednjih volitvah končal pod pragom za vstop v Državni zbor.

No, mogoče moramo biti rahlo skeptični tudi do anket, sploh pri strankah, ki imajo izrazito nizko podporo. v podobnem položaju je SAB Alenke Bratušek, ki zadnja leta tudi dosega boljše rezultate, kot ji to kažejo ankete javnega mnenja.

Anketa Mediane je sicer zopet največjo podporo namerila SDS (17,4%), na drugem mestu pa se je vzhajajoča zvezda politične levice, Tanja Fajon s SD (12,3%). Stranki podpora raste in je prehitela LMŠ (8,1%), ki je padla celo na četrto mesto, za Levico (9,3%).  Tanja Fajon premaguje Marjana Šarca, kar je pomembno za razmerja moči v potencialni levosredinski koaliciji. SD, LMŠ in Levica so blizu tega, da same dosežejo večino.

 

One thought on “Nenehni napadi počasi potapljajo Aleksandro Pivec

Komentarji so zaprti.