ZDA provocirajo ob mejah Rusije, Kitajske, Irana…

V kar je zdaj že običajna novica, sta dva ruska lovca tipa Su-27 nad Baltikom prestregla ameriški strateški bombnik B-52, medtem ko se je približeval ruskim mejam. Potem, ko se je bombnik obrnil proč, sta se lovca vrnila v oporišče.

Takšnih epizod je veliko, saj Američani testirajo rusko obrambo in resnici na ljubo tudi rusko letalstvo počne nekaj podobnega ob mejah drugih držav. Toda, kljub temu je vidna razlika, saj Američani takšne akcije izvajajo povsod po svetu. Kitajci se recimo ameriškim obalam ne približujejo, oziroma je to izredna redkost. Prav tako Iran v povračilo prisotnosti ameriške mornarice v Perzijskem zalivu  redno ne pošilja svojih ladij pred obale New Yorka.  Venezuela, kamor so ZDA tudi parkirale svoje vojne ladje, je še ena žrtev takšnega početja, ki ne reagira.

Še najbolj nevarno se zdi delovanje ameriških sil v bližini Kitajske, kjer dobesedno provocirajo kitajske oborožene sile. Zdi se, da je cilj prisiliti Kitajce v agresivno akcijo, mogoče celo sestrelitev ameriškega letala, kar bi potem ameriški mediji predstavili kot še en dokaz  kitajske agresivnosti in razlog, zakaj je proti tej državi nujno uvajati gospodarske sankcije. V Pekingu so preveč trezni, da bi temu nasedli, zato reakcije ni.

Zdi se, da se vsi nasprotniki ZDA zavedajo velikih pretresov v najmočnejši državi sveta. Kitajska, ki se je že dvignila iz krize s Covid-19 in katere gospodarstvo zopet raste, dobro ve, da ji konflikt ni v interesu in da so z vsakim letom v boljšem položaju, medtem ko se ameriška moč vidno manjša in ZDA celo grozi, da se bodo potopile v morje nasilja nezadovoljnih množic.