Projekt uničenja Aleksandre Pivec uspešen, DeSUS pred politično smrtjo, a vlada še kar trdna in stabilna

Nenehni napadi so potopili podpredsednico vlade, ministrico za kmetijstvo in predsednico DeSUS-a, Aleksandro Pivec. Ni se še čisto predala, a danes je na izvršnem odboru stranke ponudila odstop z mesta predsednice stranke, kar je izvršni odbor tudi sprejel. Na izrednem kongresu stranke namerava ponovno kandidirati in preveriti, ali ima dovolj podpore. Z mesta ministrice za kmetijstvo ne odstopa.

Nemogoče je spregledati, da Pivčeva pod Šarčevo vlado ni bila pod takšnim drobnogledom, kot pod Janševo. Afera SRIPT je šla mimo, ne da bi sledili tedni in tedni udarnih novic po medijih. To nam daje vedeti, da je poglavitni razlog nenehne kampanje proti njej bil uničenje zaveznika Janeza Janše, saj frontalni napadi na predsednika vlade in njegovo stranko preprosto ne delujejo več. Imam močan občutek, da se bo čez nekaj let izkazalo, skozi pravosodni sistem, da so bile obtožbe na račun Aleksandre Pivec močno pretirane, a tedaj bo zanjo in za stranko, ki ji je po Karlu Erjavcu poveljevala, že zdavnaj prepozno.

Strategija opozicije je preprosta, a ima tudi velike luknje in končna posledica utegne biti zelo boleč poraz na naslednjih volitvah. A pustimo to nočno moro za kdaj drugič. Potem, ko je Marjan Šarec odstopil in dal Zdravku Počivalšku in SMC in Aleksandri Pivec in DeSUS povod, da združijo moči s SDS, je sledil frontalni, nenehni napad v medijih, s ciljem, da se obema strankama v prah zdrobi vso podporo. Najprej, da se mogoče prestraši članstvo obeh strank in koaliciji sesuje večino v Državnem zboru, drugače pa se obe stranki uniči in na naslednjih volitvah SDS-u eliminira potencialne partnerje.

Projekt je za zdaj dokaj uspešen v tem, da ne SMC, ne DeSUS, nimata kdo več kaj podpore med volivci. Prva je mrtva že dolgo, a stranka upokojencev je vsekakor imela potencial, ki ga je zaradi neustrezne reakcije na nenehno brutaliziranje v medijih povsem zapravila. Stranka je razklana, to je eno. Brez Aleksandre Pivec ne bo več imela prijetnega prvega obraza, ki bi lahko nagovoril dovolj ljudi, njen naslednik pa bo, če ne bo začel v trenutku namigovati na izstop iz koalicije, deležen podobnih napadov, kot njegova predhodnica. Kolumne se že pišejo in afere so pripravljene. Če bo vajeti stranke upokojencev prevzel Gantar, to ne bo pretirano težko.

Glede na to, da meni Aleksandra Pivec kandidirati na kongresu in se znova potegovati za mesto predsednice, obstaja majhna možnost, da bo naslednica kar sama, a ta možnost je res zelo, zelo majhna. A po drugi strani, ob vsej nenehni propagandi, je težko vedeti, kakšne so resnične razmere v sami stranki DeSUS.

Prava burleska bi bila, če bi se v politiko vrnil Karl Erjavec in znova prevzel vodenje stranke.

Pri vsem skupaj je smešno, da poslanci DeSUS-a ne kažejo nobenega nagnjenja k izstopu iz koalicije. Čemu je torej v resnici bil namenjen obračun s Pivčevo? In ne tega pojasnjevati s pravljicami o neetičnem delovanju. Še enkrat, če ni bila težava afera SRIPT, potem tudi njeno mešanje zasebnega in službenega udejstvovanja, ki v resnici ni veliko škodilo nikomur, ne more biti. Tisti, ki so bili tiho tedaj in so glasni zdaj, so preprosto dvolični.

Vlada je še vedno stabilna in protestniki na kolesih, ki se kot kakšen karneval vsak petek podajajo na ljubljanske ulice, niso niti za milimeter premaknili političnih razmerij v državi. Nobene alternative ne ponujajo. Nobenega novega obraza nimajo na zalogi. Janšo lahko spodnesejo le stranke trenutne opozicije in te ne kažejo pretiranega interesa po postavljanju neke nove koalicije v trenutni sestavi Državnega zbora (kako bi, če pa že pod Šarcem niso bili sposobni sodelovanja), prav tako pa jim ne dišijo predčasne volitve. Kaže namreč, da bo porazdelitev sedežev v Državnem zboru takšna, da bo sestavljanje koalicije hudičevo težko delo, akterji bodo pa povečini enaki. Le SMC-ja skoraj zagotovo ne bo, DeSUS pa bo verjetno tudi neuspešen.

Zdi se, da le še naivni aktivisti verjamejo v skorajšen konec tretje Janševe vlade in potem prepričljivo zmago njemu nasprotnih sil na volitvah.

One thought on “Projekt uničenja Aleksandre Pivec uspešen, DeSUS pred politično smrtjo, a vlada še kar trdna in stabilna

Komentarji so zaprti.