Samomor stranke DeSUS

Meni osebno ena bolj nedoumljivih skrivnosti je, zakaj so poslanci DeSUS pomagali odžagati predsednico stranke Aleksandro Pivec. Bilo je jasno od samega začetka, da nekega nasprotja glede sodelovanja v Janševi vladi ni. Oboji, predsednica in poslanci so priključitev koaliciji s SDS očitno videli kot manjše zlo v primerjavi s predčasnimi volitvami. Vztrajali bi še naprej v Šarčevi vladi, če se ta ne bi odločil za umik, tako da je očitno, da se jim na volitve ni mudilo ne prej, ne pozneje.

Recimo, da je nekaj na tem, da je iz ozadja niti vlekel Karl Erjavec. Seveda napadi na predsednico stranke niso mogli biti samo rezultat njegovega spletkarjenja. Ne, bilo je očitno od samega začetka, da je Aleksandra Pivec tarča medijske kampanje, ker je preko njenega uničenja del politike in medijev nameraval oslabiti večino, ki omogoča vladavino Janeza Janše. Obtožbe na njen račun so bile zanimivo predstavljene. Prej, ko je bila še članica Šarčeve vlade, na levici ni bilo veliko tistih, ki bi veliko pozornosti namenjali obtožbam na njen račun. Te so prihajale večinoma z desne strani političnega prostora. Ko je bilo treba obračunati z njo pa so kar naenkrat našli sto in en razlog, zakaj da gre za najbolj nemoralno osebo na tem svetu. Ta orgija napadov je potem skupaj s komunikacijskimi težavami Pivčeve na relaciji s poslansko skupino, privedla do njenega konca.

In se je vrnil Karl Erjavec. Za trenutek se je zazdelo, da strategija rušenja Janševe vlade preko pritiskov na njegove partnerje mogoče celo deluje. Erjavec je seveda takoj obrnil smer plovbe stranke in začelo se je preštevanje podpore v Državnem zboru. No, na koncu se je izkazalo, da ta rešitelj leve sredine nima ravno tako močnega vpliva na poslansko skupino, kot se je zdelo. In je pogorel. Pri glasovanju o konstruktivni nezaupnici je dobil 40 glasov. Premalo. Seveda, vsak z vsaj malo poznavanja razmer v slovenskem političnem prostoru je ves čas vedel, da koalicija KUL nima ravno veliko možnosti in da so poslanci DeSUS in SMC pač trdno odločeni, da bodo ohranili Janševo vlado.

Zdaj je Karl Erjavec odstopil z mesta predsednika DeSUS in celo izstopil iz stranke. Po njegovem mnenju, stranke ni več mogoče rešiti. S tem se lahko le strinjamo. Krivi so si seveda sami.

Najprej so se znebili Aleksandre Pivec in izgubili vsako možnost, da preko nje povečajo svojo podporo med podeželskim prebivalstvom. Jasno je bilo, da Pivec gradi neko novo koalicijo, ki bi presegla ozko usmerjenost na upokojence. Seveda, medijski napadi so imeli svoj učinek in so ji zbijali podporo, a če bi stranka vztrajala, bi se večina državljanov slej ko prej tega naveličala, oziroma, marsikateri upokojenec bi racionalno tehtal med vsemi bonboni, ki jih je uspela pridobiti zanje in med nasprotovanjem njenemu sodelovanju v Janševi vladi. Po drugi strani bi lahko pridobila nekaj podpore med tistim delom volilnega telesa, ki je bolj desno usmerjen in imun na poročanje bolj levih medijev, hkrati pa te ljudi odbija radikalnost Janševe SDS.

Toda ne, DeSUS je stavil na Erjavca in si s tem zapravil to možnost. Osvežimo na tem mestu svoj spomin. Ko je Aleksandra Pivec na volilnem kongresu stranke premagala Erjavca, je na levici zavelo od navdušenja. Kakšen je bil razlog? Preprosto, Erjavec ni bil nikoli preveč priljubljen. Kako je potem bilo mogoče pričakovati, da bodo množice levo usmerjenih državljanov kar drle v njegov objem, če bi mu po nekem čudežu uspelo pridobiti večino v Državnem zboru in postati predsednik vlade? Kako naivno je potem šele bilo pričakovanje, da bo imel kaj podpore, če bo neuspešen? Na kratko, ko Erjavcu ni uspelo pridobiti 46 glasov, se je vrnilo odklonilno mnenje, ki ga o njem ima toliko volivcev levice. Stranki je ostala samo tista baza, ki ji je vsa ta leta omogočala preboje v parlament in ki jo je Erjavec, karkoli si že mislimo o njem, znal mobilizirati.

Po Erjavčevem odhodu niti tega ni več. Stranka je po javnomnenjskih anketah na dnu, voditelja, ki bi lako navdušil nima več, zamerila se je tako levici kot desnici in Alenka Bratušek bo frontalno napadla upokojence, da si bo zagotovila dovolj podpore za preboj v parlament. Tudi ona gradi svojo koalicijo, ki ji bo omogočila preživetja. Vrnila se bo tudi Aleksandra Pivec in jim odščipnila kakšen odstotek.

Stranka DeSUS je naredila vse možne napake. Takšnega amaterizma ni mogoče videti vsak dan. Rečemo lahko celo, da je DeSUS v strahu pred smrtjo naredil samomor. Zelo težko je govoriti o prihodnosti, o strategiji, ki bi stranko še lahko rešila. To lahko uspe samo pravemu političnemu geniju. Če ga stranka lahko še najde, je veliko vprašanje. Osebno mislim, da lahko DeSUS že pokopljemo, podobno kot je to primer s stranko SMC.