Biden ne bi nižal ogromnega ameriškega vojaškega proračuna

V pogovoru za Stars and Stripes je kandidat demokratov za predsednika ZDA na novembrskih volitvah povedal, da bi se v njegovi administraciji vojaški proračun na nekaterih področjih lahko celo povečal. Prav tako je zatrdil, da ZDA na Bližnjem vzhodu potrebujejo manjše sile, kar pomeni, da tudi pod morebitnim Trumpovim naslednikom popolnega umika ameriških čet ne bo.

Ameriški predsednik Donald Trump je kljub močni opoziciji uspel začeti proces delnega umika ameriških vojakov iz Afganistana in iz Iraka. Do konca meseca bi se naj tako prisotnost v Iraku s 5200 znižala na 3000 vojakov, v Afganistanu pa do novembra z 8600 na 4500.

Ob krepitvi Kitajske in ponovnem vzponu Rusije, ZDA za obrambo namenjajo vedno več denarja, nekaj kar ima podporo pri večini v obeh velikih ameriških strankah. Zamenjava predsednika bo bržkone le spremenila slog vodenja, ne pa bistva ameriškega imperija vojaških oporišč po svetu. Pričakujemo lahko celo dodatne zaostritve na relaciji z Rusijo in Kitajsko. Demokrati sicer za glavnega nasprotnika označujejo Rusijo, medtem ko so republikanci prepričani, da je večja nevarnost Kitajska. Oboji očitno še niso spoznali, da obe državi, skupaj s številnimi zavezniki po svetu, že predstavljata enoten blok.