Sindikat poštnih delavcev za spremembo Zakona o poštnih storitvah

Sindikat poštnih delavcev je vložil pobudo volivcem za vložitev predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o poštnih storitvah:

Politični odločevalci v preteklih letih so se ob omembi poštnega zakona in težavah povezanih z njim enostavno delali »gluhe«, od Pošte Slovenije pričakujejo le dobiček, hkrati pa kot predstavniki države Pošti Slovenije ne nadomestijo ustrezno izvajanja javne storitve, kar posledično vodi v zapiranje poslovalnic.

Pošte so resnično postale preveč skomercializirane in stanje jih odvrača od njihove osnovne storitve. To je tudi razumljivo, saj morajo preživeti. Zavedati se moramo, da so pošte predvsem za manjše kraje in za starejše prebivalstvo ključnega pomena in politika bi morala najti način, da prepreči zapiranje poslovalnic in s tem krčenje mreže.

Na prostem trgu v svojem podjetju lastnik samostojno odloča o cenah, poslovalnicah, rokih dobave itd. In naši konkurentje, tako na področju pisem, kot paketov in časopisov, najraje opravljajo svoje dejavnosti v mestnih središčih, tiste oddaljene vasi pa prepustijo pošti. Ne splača se jim. Pošta Slovenije, kot izvajalec javne storitve, pa mora za isto ceno in pod istimi pogoji (vseh pet dni) to raznesti v vse hiše in podjetja v Sloveniji

Tu nimamo samo vprašanja preživetja pošte, ampak vizije razvoja naše države. Želimo vse centralizirati in digitalizirati, ali si želimo uravnoteženega razvoja celotne države, do najmanjše vasice? Če želimo slednje, če nočemo končati z nekaj velikimi mesti in s propadajočim in izpraznjenim podeželjem, moramo razmišljati ne le o poštnih poslovalnicah, ampak tudi o majhnih trgovinah, policijskih postajah, zdravstvenih domovih, bankomatih, šolah in drugem. Odločiti se moramo, ali bomo na vse gledali skozi dobiček, ki seveda zahteva optimizacijo poslovanja in za seboj pušča cele skupnosti, ali pa bomo ubrali bolj solidarno pot.

To v resnici je zelo pomembna odločitev.

Če želite, lahko Sindikat poštnih delavcev podprete s svojim podpisom.

Vse več posameznikov, županov, lokalnih skupnosti in civilnih iniciativ opozarja, da je država »zgrešila poslanstvo« pri upravljanju svojega podjetja! In takega mnenja smo tudi mi zaposleni na Pošti Slovenije.
Zato smo se odločili, da vse te posameznike in skupine povežemo in z vložitvijo ljudske iniciative političnim odločevalcem pošljemo jasno sporočilo!