Predsednik Trump sporoča, da mu gre na bolje

Trumpova okužba s Covid-19 je še dodatno zapletla ameriške predsedniške volitve in ogrozila preostali dve soočenji med republikanskim in demokratskim kandidatom za predsednika ZDA. Hudo poslabšanje zdravstvenega stanja ameriškega predsednika, ali celo smrt, bi povsem spremenila pravila igre. V primeru smrti bi mesto predsednika ZDA prevzel podpredsednik Pence, republikanci pa bi morali postreči z novim kandidatom za volitve, ki so tik pred vrati, tretjega novembra.

A za zdaj nič ne kaže, da bi bil Trump izven igre. V soboto zvečer je v video posnetku iz zdravstvenega centra Walter Reed sporočil, da se počuti mnogo bolje. ‘Ko sem prišel sem, se nisem počutil dobro. Zdaj se počutim mnogo bolje, ‘ je povedal. ‘Trdo delamo, da bi me vrnili vso pot nazaj. Vrniti se moram, zato ker še vedno moramo Ameriko narediti veliko. Grozno dobro delo smo naredili pri tem, ampaš še vedno imamo korake, ki jih moramo napraviti in moramo končati to delo.’

Covid-19 je že do zdaj bil pomemben del predvolilne kampanje. Več kot 200000 Američanov je uradno umrlo za posledicami virusa in gospodarstvo je doživelo silovito krčenje. Trump je najprej skušal minimizirati posledice, potem pa je začel pozornost preusmerjati na Kitajsko in je Covid-19 celo poimenoval za ‘kitajski virus’. Ves čas je odgovornost za porazno stanje v ZDA skušal preložiti s svojih ramen in je v soočenju z bivšim podpredsednikom v Obamovi administraciji, Josephom Bidenom, trdil da bi pod drugim predsednikom žrtev bilo še mnogo več.

Ankete javnega mnenja na nacionalni ravni še vedno kažejo znatno prednost demokratskega kandidata, Biden pa si je pomembno prednost ustvaril tudi v nekaterih ključnih državah, ki bodo odločile zmagovalca. V ZDA imajo posamezne države določeno število elektorskih glasov in tisti, ki dobi večino, praviloma dobi vse elektorske glasove. To je tudi razlog, da lahko nekdo postane predsednik ZDA, ne da bi tudi dobil več glasov kot njegov nasprotnik, nekaj kar se je zgodilo tudi leta 2016, ko je Hillary Clinton dobila skoraj tri milijone glasov več.

Ankete javnega mnenja so si sicer neenotne glede na obseg Bidenove prednosti. IBD/TIPP mu daje le tri odstotke, The Hill/HarrisX 7, CNBC pa kar 13. Ne pozabimo, da so ankete tudi leta 2016 napovedovale zmago Hillary Clinton.

Volitve bo odločilo nekaj ključnih držav. Govorimo o Floridi, Michiganu, Wisconsinu in še nekaterih drugih. Države, kot je recimo New York, so povsem odločene. Tam ima Biden več kot 30% prednosti. Od bolj zanimivih držav, je na Floridi razlika med obema kandidatom dokaj majhna, po anketi The New York Timesa le pet odstotkov v korist demokratskega kandidata. V Arizoni je po anketi The USA Today razlika v prid Bidena štiri odstotke.

Trump vsekakor še ni odpisan. Podobno kot leta 2016 je na svojih shodih, preden ga je ustavil Covid-19, zbiral večje množice, kot njegov tekmec. To nam priča o tem, da so Trumpovi privrženci bolj motivirani, tudi ob grožnji, da staknejo koronavirus in to se lahko prelije tudi na volitve. Gre za nekaj ključnih odstotkov, ki mu lahko prinesejo zmago. Prezreti ne bi smeli niti vseh ovir, ki predvsem predstavnikom manjšin preprečujejo, da bi se udeleževali volitev, kar je še nekaj, kar koristi ameriškemu predsedniku.

Čas bo pokazal, ali bo dejstvo, da je predsednik staknil Covid-19, premaknilo ameriško volilno telo. Trump bi lahko vse skupaj izkoristil v svoj prid, če bo potek pri njem blažji in bo kmalu lahko normalno opravljal svoje delo. Toda, ob vseh velikih zgodbah, ki so prišle na dan v preteklih letih, a niti za milimeter niso prestavile njegovih podpornikov, lahko dvomimo, da bo ta epizoda kaj drugačna.