Minili dve leti od umora saudskega novinarja Džamala Hašokdžija

V petek sta minili dve leti, odkar je bil v saudskem konzulatu v Istanbulu bil umorjen saudski novinar Džamal Hašokdži. Njegovega trupla niso našli nikoli, turški preiskovalci pa trdijo, da so ga saudski operativci razsekali na manjše kose.

Saudski dvor je zanikal, da bi dal ukaz za ta grozljiv umor novinarja, ki je pogosto kritično pisal o delovanju zalivske monarhije, vendar pa je skregano z zdravim razumom, da bi tako zapleteno operacijo izvedli odpadniški pripadniki saudskih obveščevalnih služb, kakor se je glasil izgovor. Turški preiskovalci so namreč hitro ugotovili, kaj se je dejansko zgodilo in identificirali vpletene in med vpletenimi je bilo nekaj oseb, ki so bile v tesnih stikih s kronskim princem Mohamedom bin Salmanom.

Saudska Arabija za to dejanje ni odgovarjala, čeprav je bil umor na območju konzulata, kamor je novinar prišel urejati papirje za svojo poroko, predrzna kršitev vseh norm civiliziranega sveta. A monarhiji, ki proti sosednjemu Jemnu že leta vodi brutalno vojno, je praktično vseeno, saj še naprej ostaja pomembna zaveznica ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump je zadovoljen, če jim lahko prodaja orožje, lahko pa smo prepričani, da bi podobno ravnali tudi drugi ameriški politiki.

Umor Hašokdžija je dobro pimerjeti z domnevno zastrupitvijo ruske opozicijske osebnosti, Alekseja Navalnega, ki mu je na poletu v Omsk postalo slabo in so ga kasneje premestili v bolnišnico v Berlin, kjer so zdravniki ‘ugotovili’, da je bil zastrupljen z enim najbolj smrtnonosnih strupov na svetu, Novičokom. Kljub temu, da so Navalniju življenje očitno rešili v bolnišnici v Omsku in kljub temu, da zdaj ta ruski opozicijski politik napoveduje svojo vrnitev v Rusijo, kjer se očitno ne boji ponovnega poskusa atenata, je bilo na zahodu takoj veliko govora o sankcijah proti Rusiji. Priznati je treba, da ga je nekaj bilo tudi zoper Saudsko Arabijo, a intenzivnost teh groženj je vsekakor bila mnogo manjša.

Zaveznik je pač zaveznik, tudi če je takšen, kot Saudska Arabija.