Marjan Šarec o tem, da je Janez Janša pozabil nanj in začel krivce za rast števila okuženih s Covid-19 iskati drugje

Medtem ko se število okuženih s Covid-19 strmo povečuje, vlada in njeni podporniki mrzlično iščejo krivca za takšno stanje. Vsi, razen njih samih, so cilj obtoževanja, ki včasih gre v absurd. Celo mediji, ki iz dneva v dan opozarjajo državljane, naj držijo distanco in nosijo zaščitne maske, so obtoženi, da v resnici vnašajo dvom v ukrepe vlade in s tem prispevajo k širjenju Covid-19.

Ob tem se je na svojem Facebook profilu oglasil bivši predsednik vlade, Marjan Šarec. Spomnimo se, da ga je takratna opozicija pod vodstvom SDS, skupaj z vso njihovo svojo medijsko mašinerijo, ob prvih primerih okuženih v Sloveniji pribijala na križ. Našli so se celo takšni, ki so zanj zahtevali kazenski pregon. Zdaj, ko so razmere mnogo slabše, seveda niso pripravljeni sami prevzeti odgovornosti. Vedno mora biti kriv nekdo drug.

Nadaljuje se iskanje krivcev za ponovno, tokrat res strmo rast okužb. Zimzelena viža o moji krivdi se je izpela, postala je zlajnana in ne gre več v uho. Zato je naš PV začel iskati krivce drugje. Tokrat v osrednjih medijih, čeprav so mu ti na začetku popolnoma nekritično stali ob strani, saj so mu verjeli, da se bori z virusom. A izkazalo se je, da je to zgolj ena izmed dejavnosti.

Jasno in razumljivo je, da mora opozicija opozarjati na napake vlade in da tudi mediji morajo imeti pravico tu in tam opozoriti na nedomišljene ukrepe, a to še ne pomeni, da s tem ljudem pošiljajo sporočilo, da Covid-19 ni nevaren in da se ukrepov ni treba držati. Resnici na ljubo se je opozicija ves čas trudila, da ne bi poslabšala razmer, mediji pa so iz Covid-19 malodane naredili novo kugo, čeprav je smrtnost seveda neprimerljivo nižja. A to ni bilo dovolj, da vlada in njeni podporniki krivde za svoje neuspehe ne bi hoteli prevaliti nanje. Ob tem je treba opozoriti na dejstvo, da smo priča novi cepitvi v slovenskem političnem prostoru, ki se ne sklada z delitvijo na levico in desnico. Imamo eno skupino ljudi, ki Covid-19 jemlje resno in zahteva še strožje ukrepe in drugo skupino, ki z njimi ne soglaša in nasprotuje celo nošnji zaščitnih mask. Slednji politično niso samo pripadniki levice, ampak so med njimi tudi takšni, ki podpirajo stranke desnice. Povečini ne gre za kakšno goreče nasprotovanje, ampak za navadno brezbrižnost, ko ljudje razmer ne jemljejo resno.

Tako piše Marjan Šarec:

-opozicija ne meče polen pod noge, ker nima dovolj glasov v DZ. Ne nazadnje to kaže vrsto glasovanj.

-opozicija ne zanika virusa, niti ni nikoli rekla, da ukrepi niso potrebni. Drugo je, ali so vsi ustrezni, saj je nekaj precej konfuznih. Ne moremo pa pristati na tako nekompetentno komuniciranje v stilu “ljudje se ne držijo ukrepov”.

-opozicija vrši svojo politično nalogo in se bori proti vsem dejavnostim vlade, ki niso povezane z virusom, so pa škodljive za državo.

-opozicija ne more pristati na vlogo nemega opazovalca, češ da “zdaj ni čas za to”, če vlada lahko izvaja vse drugo, le epidemije ne rešuje. NPU, RTV, agencije, sporni nakupi opreme, odstopi, ki to niso….seznam je dolg.

Zato še enkrat, opozicija pri reševanju epidemije ne ovira ničesar. Nasprotno, vedno pozivamo ljudi, naj spoštujejo zaščitne ukrepe. Slogan “stopimo skupaj” bomo upoštevali in podpirali, ko gre za spopad z epidemijo. Nikakor pa ne bomo stopili skupaj z vlado in ji držali štange pri vseh početjih, ki z epidemijo nimajo nobene zveze.

Vladno preusmerjanje pozornosti bo bržkone delovalo pri njihovih privržencih. Na koncu bodo ti v veliki večini mislili, da se razmere slabšajo zaradi nagajanja opozicije in medijev. No, tudi če bi vsi v Sloveniji molčali in nemočno kimali, bi si našli kakšnega zunanjega sovražnika, recimo Soroša, in mu naprtili krivdo. Vedno bo kriv nekdo drug.