Kar 60 ameriških vojaških letal je v septembru vohunilo v bližini kitajskih meja

Od 60 letal, ki so opravljala izvidniške naloge, jih je 41 letelo čez sporno Južnokitajsko morje, 6 čez Vzhodnokitajsko morje in 13 čez Rumeno morje, je v poročilu navedla kitajska organizacija South China Sea Strategic Situation Probing Initiative. Gre za podobno število poletov, kot v dveh mesecih poprej, a točno število ni jasno, saj naj bi se naj nekatera ameriška vojaška letala predstavljala kot civilna.

Ob koncu septembra je ameriško letalo uporabljalo lažno identifikacijsko kodo in se predstavljajlo za civilno filipinsko letalo, ko je letelo čez Južnokitajsko morje, poročajo Kitajci.

Američani trdijo, da je njihova močno povečana prisotnost odgovor na vedno bolj agresivne kitajske poteze.

Tajvansko obrambno ministrstvo je poročalo, da bi naj kitajska bojna letala ta mesec kar enajstkrat priletela v identifikacijsko območje tajvanske protizračne obrambe, zaradi česar so morala posredovati tajvanska letala.

ZDA bodo kot izgovor za krepitev svoje prisotnosti v regiji uporabile kitajsko grožnjo svojim sosedam, ne le otoškemu Tajvanu, katerega neodvisnosti ne priznavajo, ampak tudi drugim državam, s katerimi imajo mejne spore. Vse to je v skladu z njihovo strategijo preusmeritve pozornosti na vzhodno Azijo, saj Kitajska postaja vedno bolj nevaren konkurent na vseh področjih, ne le na gospodarskem, zaradi česar je tudi ameriški predsednik Trump, neuspešno sicer, proti Pekingu vodil trgovinsko vojno.