Kaj tako strašnega je rekel Miha Kordiš, da mu odvetnik Gorenšek grozi s sodiščem?

Miha Kordiš, poslanec Levice poznan po ostrem jeziku, je z nekaj besedami močno razburil približno četrtino Slovenije in enega odvetnika, ki mu je obljubil maščevanje na sodišču. Kar je pri tem zabavno, je da se ga obtožuje za nekaj, kar sploh ni rekel in da so pravi vzroki za napad nanj pravzaprav drugje.

Na odboru za zdravstvo je ob obravnavi petega protikoronskega paketa Kordiš dejal, da se v paketu ‘Ta odgovorni nosilec mora imet ustrezno poklicno kvalifikacijo, mora imet veljavno licenco in najmanj pet let delovnih izkušenj v zdravstveni dejavnosti in seveda, mora biti brez kršitev v teh zadnjih petih letih. Se pravi, neke varovalke, ki zagotavljajo kakovost opravljanja zdravstvene dejavnosti, ki varujejo pacienta tudi v primeru zasebnih izvajalcev, v raznoraznih pravno formalnih oblikah, se črtajo oziroma njihovo uveljavljanje se podaljša, kar je za ta trenutek praktično ena in ista stvar, samo zato, da bo lahko čisto vsak s. p., čisto vsak mazač, dobil svojo tranšo javnih sredstev.

Hitro je to priložnost izkoristila poslanka SDS, Anja Bah Žibert in ga obtožila, da je zasebne zdravnike označil za mazače. Kordiš se je branil, da tega nikakor ni mislil in se je kasneje celo opravičil, prav tako njegova stranka, če bi kdo njegove besede lahko tako narobe razumel. Namreč, v ospredju je bila skrb za standarde v zdravstvu.

Napad na poslanca je sledil kmalu. Delo je povzelo pismo odvetnika Domena Gorenška, brata prezgodaj preminulega kirurga Matevža Gorenška, v katerem je ta napovedal iskanje pravice na sodišču. V nič kaj prijetnem slogu, čeprav je malodane jasno, da iz te moke ne bo kruha in sodišče Kordiša, če bo do postopka sploh lahko prišlo, bržkone ne bo obsodilo.

Tako je zapisal Gorenšek:

Dne 13.10.2020 sem od poslanca Državnega zbora Republike Slovenije izvedel, da je bil moj brat mazač in ne filantrop, altruist in izjemen kirurg ter človek, kar sem sam, njegovi bližnji, njegovi pacienti, prijatelji, znanci in ne malo tistih, ki so ga morda le bežno poznali, po mnenju poslanca, očitno ves čas zmotno menili.

Bil je namreč zdravnik zasebnik. Zgolj navedeno dejstvo pa je za poslanca z rdečo zvezdo na maski, podobo Tita na majici in verjetno brez enega samega delovnega dne pred vstopom v parlament, dovolj velik greh, da brez zadržka navrže to označbo, pri čemer se kot, po mojem mnenju »uporabni idiot«, v upravljanju tistih, ki so ga politično ustvarili, morda niti ne zaveda, da je s tem mojega pokojnega brata prikazal celo kot kriminalca.

Ta napad na Kordiša se je takoj razširil po desno usmerjenih medijih, ki so ga predstavili kot še en razlog, zakaj je politična stranka Levica radikalna in bi jo naj volivci zavrgli. Siol, Politikis, Domovina, Portal Plus in tako dalje so skočili na ta voz, ves čas vpijoč, malodane veselo, da bo Kordiša zdaj doletela ‘pravična’ kazen. Učinka razen pri volivcih desnice ta napad bržkone ni imel nobenega, saj so si lahko vsi pogledali prepis Kordiševih besed in naknadna opravičila, v katerih stranka predstavlja svojo plat zgodbe.

Tako je na svojem Facebook zapisal koordinaror Levice, Luka Mesec:

Razloga za takšno obračunavanje s Kordišom sta bržkone dva. Najprej, Levica je trn v peti tistim, ki bi radi ohranili dopolnilno zdravstveno zavarovanje in hkrati privatizirali slovensko zdravstvo. Drugič, Levica je pač politični nasprotnik, ki se mu skuša zbiti čim več podpore.

Mimogrede, odvetnik Domen Gorenšek je očitno navdušenec nad ameriškim predsednikom Trumpom.

Napadi medijev in posameznikov, ki spadajo na desni pol slovenskega političnega prostora Levici ne bodo škodovali. Večja nevarnost zanje je, da se bo proti njim obrnila liberalna sredina, v strahu da bi morala revnejšim slojem dati preveč koncesij. Pri tem je povsem nepomembno, kako se obnaša Miha Kordiš, ki ni znan po leporečju. Res je priročna tarča, a tudi Luka Mesec, ki pazljivo izbira besede, bo v primeru medijskega pogroma deležen podobne usode. To ni stvar osebnosti, to je stvar interesov.

Ob tem je treba dodati, da se ponavlja zgodba z božičnim voščilom tedanjega državnega sekretarja na ministru za izobraževanje, Jerneja Štromajerja. Čeprav del politične desnice, predvsem okoli stranke SDS, nenehno žali in napada svoje nasprotnike, je malodane ponorel ob voščilu Vesel božič vi umazane živali, ki ga je Štromajer očitno pobral iz kultnega ameriškega filma Sam doma in ki je bilo v tistem času noro priljubljeno voščilo na družabnih omrežjih. Zanimivo, da se noben Američan ob tem ni počutil užaljenega, kakor se je to počutilo toliko Slovencev. Seveda v resnici niso bili užaljeni, šlo je le za napad na politika vladajoče koalicije.