Jordan Peterson se je po hudih zdravstvenih težavah vrnil v Kanado

Po dolgem času se je na svojem Youtube kanalu javil kanadski klinični psiholog in profesor na univerzi v Torontu Jordan Peterson. Po pravi odisejadi, ki ga je pripeljala na sam rob smrti, se je vrnil v Toronto. Predtem je v boju proti zasvojenosti potoval celo v Rusijo in Srbijo, kjer je staknil še Covid-19.

Peterson, ki se je vse življenje boril z depresijo in ki je zavoljo svojih zdravstvenih težav skupaj s svojo hčerko Mikhailo postal privrženec posebne diete, zaradi katere je od leta 2016 jedel večinoma le meso, od polovice leta 2018 pa se je povsem odpovedal še zelenjavi, je preko Youtuba postal prava zvezda. Podal se je na veliko svetovno turnejo po razprodanih dvoranah, prišel je celo v Ljubljano. V velikem filozofskem soočenju se je pomeril z naše gore listom, zvezdniškim filozofom Slavojem Žižkom. Njegova slava je bila na vrhuncu, ko se je začela hitra pot navzdol. Verjetno najpomembnejši povod je bila vest, da je rak, ki ga ima njegova žena hitre vrste in da je smrt skoraj zagotovljena (njegova žena Tammy si je k sreči opomogla). To je Petersona tako prizadelo, da je svojega zdravnika prosil za povečano dozo pomirjeval, ki jih je zaradi svoje depresije jemal že nekaj let. Učinek je bil grozljiv. V boju s svojo odvisnostjo je tako Peterson iskal mnogo rešitev po vsem svetu, celo v Rusiji, kjer je osem dni bil v komi, na koncu pa je končal v Beogradu, kjer ga je doletela nova nesreča v obliki Covida-19.

V svojem prvem posnetku po zelo dolgem času je Peterson pojasnil, kako ga je uničila njegova zasvojenost in pahnila v najhujše obdobje v njegovem življenju. Zahvalil se je svoji družini za vso podporo. Njegova hčerka Mikhaila in njen mož Andrej sta ga spremljala tako v Rusijo, kot tudi v Srbijo in sta skrbela zanj, ko je bil v svojem najšibkejšem stanju. Povedal je, da mu je skozi težave pomagalo tudi delo. Napovedal je, da bo začel delo na svoji naslednji knjigi o Stari zavezi Svetega Pisma, vmes pa bo objavljal video posnetke, prav tako z analizo bibličnih vsebin. Izrazil je upanje, da bo njegovo nadaljnje delo ljudem v podobno pomoč, kot dela, ki jih je že objavil. Njegova 12 pravil za življenje je postala pravi hit in je bilo prevedena v mnogo jezikov, tudi v slovenščino.