Trump se hvali z gospodarstvom, a v resnici se nima s čim hvaliti

Ves mandat se je ameriški predsednik Donald Trump ponašal z dobrimi gospodarskimi rezultati in svaril Američane, da bodo demokrati, če se bodo polastili njegovega položaja, ZDA spremenili v nekakšno verzijo Venezuele. Toda potem je prišel Covid-19 in povsem preobrnil ameriško gospodarstvo. To je podobno kot številna druga gospodarstva po svetu doživelo velik šok.

V zadnjem četrtletju se je stanje močno popravilo in Trump zdaj svoje privržence prepričuje, da je vse v najlepšem redu, saj je gospodarstvo zraslo za tretjino. Kar ob tem pozabi povedati je, da bo ameriško gospodarstvo ob koncu leta skoraj zagotovo manjše, kot je bilo v začetku, saj je padec v drugem četrtletju prav tako obril več kot tretjino ameriškega BDP-ja. Na kratko, ni se težko hvaliti z rastjo, tudi z rekordno, če je bil predtem padec prav tako rekorden in skorajda nedostojno se je hvaliti s takšnim uspehom, če je na koncu leta gospodarstvo dejansko manjše, kot je bilo v začetku.

Tudi nezaposlenost v ZDA pada, a je s skoraj 8% še vedno višja kot pred začetkom krize, ko je bila pod štirimi odstotki.

Na zadnjem shodu v eni izmed ključnih držav, v Michiganu, je Trump posvaril Američane pred svojim demokratskim tekmecem. ‘Prinesel bo revščino, bedo in depresijo,’ je dejal ameriški predsednik. ‘Jaz bom zagotovil službe, službe, službe… Če Biden zmaga se bo okrevanje končalo in začela se bo dolga gospodarska nočna mora – kakor je rekel med soočenjem – zelo dolga zima bo.’

Trumpu slabo gospodarsko stanje vsekakor zelo škodi. Leta 2016 je zmagal s tem, da je v nekaj ključnih državah uspel nagovoriti ravno dovolj belopoltega delavskega razreda, ki ni zaupal Hillary Clinton in je želel, da se v njihove sredine vrnejo v tujino izvožena delovna mesta. V Michiganu je zmagal le z 10407 glasovi razlike. To je tudi razlog, zakaj se je v tej državi letos ustavil že šestkrat. Prepričati jim mora, da mu ponudijo še eno priložnost, a vprašanje je, če jim bo lahko uspešno prodal zgodbo o velikem gospodarskem preporodu.

No, če mu to ne bo uspelo, bo bržkone krivdo prevalil na demokratsko guvernerko Gretchen Witmer, ki se je proti Covid-19 skušala boriti tudi z zapiranjem dela gospodarstva. Videli smo, da je to povzročilo hude odzive med republikanci v državi. Do te mere celo, da so se oboroženi protestniki sprehajali po državnem kongresu.

One thought on “Trump se hvali z gospodarstvom, a v resnici se nima s čim hvaliti

Komentarji so zaprti.