Rdeča pesa: Prva epizoda kanala za pogovore o družbeni, ekološki in politični krizi sodobnega kapitalizma.

Primera Bernija Sandersa v ZDA in Jeremyja Corbyna v Združenem kraljestvu sta nedvomno dokazala, kako strmo pot imajo pred sabo progresivne sile. Kadarkoli se pojavi bolj socialistično krilo večjih levo usmerjenih političnih strank ali celo samostojna socialistična politična stranka, naleti na ogromno ovir. V ZDA in v Združenem kraljestvu so te sile onemogočili kar znotraj večje stranke, pri demokratih in laburistih. Neverjetno se zdi, da so možnosti Corbyna v Združenem kraljestvu sabotirali liberalno usmerjeni pripadniki njegove stranke.

Kot vidimo, so bili čez lužo in v Londonu zelo uspešni in so uspeli na vrh demokratov in laburistov instalirati svoja človeka, ki niti približno ne bosta v prvi vrsti skrbela za depriviligirane skupine v družbi, kaj šele da bi načela sam politični sistem, v katerem politične elite, katerim pripadata, v rokah držijo vse vzvode moči.

Ovira, s katero se soočajo progresivne sile so tudi mediji. Ti so v veliki večini varuhi liberalnega konsenza in sem spada tudi njihov boj za ekonomski liberalizem. Ti mediji sicer radi poudarjajo srce parajoče zgodbe o tegobah malega človeka, a delajo vse na tem, da se oblasti vedno polastijo tisti, ki ne bodo preveč zamajali barke in zmanjšali moči bogatih in vplivnih. V neverjetno dvoličnem načinu znajo eno minuto govoriti o ubogih revežih, ki po izgubi zaposlitve nimajo kam, v naslednji pa sramotiti vse, ki predlagajo višjo socialno pomoč za brezposelne ali višje minimalne plače, češ da se s tem nagrajuje lenuhe in uničuje same temelje kapitalističnega sistema.

Progresivna levica mora, če želi karkoli spremeniti, ustvariti lastne medije, kanale preko katerih lahko nagovarja čim več ljudi. Drugače ji grozi, da jo bodo prevladujoči mediji z večinoma neosnovanimi obtožbami slej ko prej zmleli v prah. To velja tudi za Slovenijo.

V primeru Aleksandre Pivec smo videli, kako ta mašinerija deluje. Ker so hoteli zrušiti eno izmed koalicijskih partnerjev Janeza Janša, so mediji pretirali nepravilnosti v delovanju kmetijske ministrice in podpredsednice vlade. Če bi pravočasno odpeljala stranko DeSUS iz koalicije, bi se napadi bržkone končali. Nekaj podobnega se lahko kmalu zgodi Luki Mesecu, če bodo prevladujoči mediji v Levici zaznali grožnjo samemu vladajočemu, liberalnemu redu. Ob tem ni pomembno, ali bodo obtožbe na njegov račun ali na račun koga iz stranke Levice resnične. Če laž nenehno ponavljaš in če nasprotnik nima svojih medijev, si lahko še kako uspešen.

V ZDA in v Združenem kraljestvu so progresivne sile že spoznale, da potrebujejo svoje medije, da bi prebile blokado velikih medijskih institucij, ki že tako dolgo krojijo javno mnenje. Veseli me, da se tudi pri nas nekaj malega premika. Spodnji video zapis je že pravi korak na poti in upam, da bo tega še več. Vsega, kar je bilo povedano, niti ne bom komentiral, ker je to neka druga tema.

V modernem svetu bije neusmiljena vojna za pozornost. Ljudje imajo omejeno čas in če jih navadiš, da namesto programa večje komercialne televizije raje spremljajo kakšen podcast, zmanjšaš vpliv prvega in povečaš vpliv drugega.