Donald Trump je dobil 70 milijonov glasov in republikanci so se na volitvah zelo dobro odrezali

Da, mediji so zdaj polni slavospevov ameriškim demokratom in na veliki zvon obešajo zmago Josepha Bidena. V ZDA v demokratskih trdnjavah prikazujejo množice na ulicah, ki slavijo poraz velikega sovraga. Celo konservativi Fox je že razglasil zmago demokratskega kandidata in vse kaže, da niti Trumpova pravna vojna ne bo več spremenila povolilne slike ZDA. Biden bo dobil 306 elektorskih glasov in zmagal celo v tradicionalno republikanski državi Georgii. Vse to bo prekrilo zelo tesne rezultate v nekaterih ključnih državah. Trump je namreč bil zelo blizu zmagi.

Kar se tiče moje napovedi, sem zadovoljen, da sem se zmotil le v dveh državah. V Arizoni in v Georgii, ki ju je dobil Biden, ne Trump. Kljub anketam javnega mnenja, ki so napovedovale veliko zmago demokratskega kandidata, sem bil prepričan, da bo rezultat tesen in na koncu je res bil.

Donald Trump bo predsednik še nekako dva meseca. Potem bo njegov položaj prevzel Joe Biden, ki bo moral vladati z republikanskim Senatom in z demokratskim Predstavniškim domom, problem pa mu utegne predstavljati tudi Vrhovno sodišče, kamor je Trump postavil dva konservativna sodnika. Toda, Biden je dal že med kampanjo vedeti, da ni progresiven politik, da je v resnici človek politične sredine, ki bo iskal kompromise z republikanci. Ne le, da bo to posledica čiste politične matematike, to bo tudi posledica vrednot, ki jih zagovarja. Pričakujemo lahko, da v svojo administracijo ne bo sprejel nobenega pripadnika progresivnega dela demokratske stranke in da bo delal na tem, da se ZDA čim manj spremenijo. In ker se nič ne bo radikalno spremenilo, se bodo ameriški problemi le še kopičili in notranja trenja naraščala.

Republikanci so lahko zadovoljni, saj niso utrpeli nobenih izgub, razen predsednika, ki pa je bil bolj kot ne moteč element in je po nepotrebnem zaostroval razmere. Res je izpolnjeval republikanski program nižanja davkov in deregulacij, a ob tem se je obnašal sila nespametno in nikoli ni znal ubrati tona primernega za predsednika ZDA. Toda, republikanci so se iz te lekcije naučili tudi, da jim niti zaostrene razmere ne škodijo preveč in da so nekatere teme voda na njihov mlin. Kulturna vojna, s katero opletajo demokrati in pozornost odvračajo od ekonomskega populizma, ki tako zelo zanima velik del ameriškega prebivalstva, je že en velik plus za republikance.

ZDA bodo tudi po Trumpu ostale razdeljene v dva tabora. Naj vas nikar ne prevarajo posnetki veselih množic v demokratskih mestih. Nihče vam ne bo pokazal stanja v kakšni vasi v Alabami, ki je večinsko podprla Trumpa. Ta Amerika ostaja in bo tudi zaradi Trumpovih nespametnih obtožb, češ da so volitve ukradene, še bolj dovzetna za teorije zarote, ki se bodo zdaj širile. Kakor so demokrati štiri leta lagali, da so Rusi usodno vplivali na ameriške predsedniške volitve leta 2016, bodo republikanci zdaj trdili, da je Biden le lutka kitajskega imperializma in da demokrati pripravljajo komunizem.

Če bo Biden šibek predsednik in ZDA ne bo postavil na nove temelje, če bo se hladna vojna z Rusijo in Kitajsko zaostrovala in zahtevala vedno več resusrsov, ki jih Američani ne bodo mogli nameniti za prenovo svoje države, lahko pričakujemo, da se bodo trenja povečevala. Na eni strani bodo republikanci naslednjič izbrali nekoga, ki bo bolj takten, kot Trump, na drugi strani pa bo progresivno krilo demokratske stranke vedno bolj nemirno. Biden bo slednje skoraj zagotovo izdal. Že med predvolilno kampanjo se je do njih obnašal, kakor da so njihovi glasovi samoumevni in mu ni treba uresničiti nobene od njihovih zahtev.