Moja napoved za ameriške predsedniške volitve

Napovedovati rezultat volitev ni nikoli enostavno, ampak če vse skupaj vzameš kot igro, je lahko zabavno. Do ameriških predsedniških volitev je manj kot štirinajst dni in v tem času se skoraj zagotovo nič ne bo več spremenilo. Če vse katastrofe, ki so do zdaj prizadele ZDA niso imele posebnega učinka, verjetno niti prihod nezemljanov ne bo spremenil enačbe.

Kdo bo torej zmagal? Trump ali Biden?

Najprej, ločevati moramo med anketami javnega mnenja na nacionalni ravni in anketami v posameznih državah. Če bi odločalo samo skupno število glasov, potem bi že lahko razglasili zmago demokratskega kandidata. Joe Biden premočno vodi in bo bržkone dobil nekaj milijonov več glasov kot Trump. Toda pozor, to še nič ne pomeni. Tudi leta 2016 je Trump slavil kljub temu, da je zanj glasovalo manj Američanov kot za njegovo konkurentko, Hillary Clinton.

V ZDA volivci po posameznih državah glasujejo za predsednika, potem pa tisti, ki zmaga, dobi vse elektorske glasove te države. Koliko elektorjev posamezna država ima je odvisno od velikosti prebivalstva, sicer pa je skupno število hkrati seštevek senatorjev (vsaka država ima dva) in poslancev v predstavniškem domu (odvisno od prebivalstva). Vseh elektorjev je 538. Predsednik ZDA postane torej tisti, ki dobi 270 elektorjev.

ZDA so močno polarizirane in zato delimo države na rdeče in na modre, na tiste, ki praviloma glasujejo za republikance in tiste, ki glasujejo za demokrate. Že nekaj časa je temu tako. Večina teh držav je že odločenih in volitev niti ne bi potrebovali. Kalifornija in New York gresta demokratom, Alabama pa republikancem. In tako dalje. So pa države, ki se lahko obrnejo v eno ali drugo smer in prav v teh potekajo odločilni boji. Kdo bo naslednji predsednik ZDA se bo tako odločilo v le nekaj državah, od katerih imajo nekatere več, druge manj elektorskih glasov.

Tukaj postane vse bolj zanimivo in zmaga demokratskega kandidata se takoj neha zdeti neizbežna. Bidenu ankete javnega mnenja kažejo med 2 in 13 % prednosti na nacionalni ravni. Toda, v ključnih državah je marsikje razlika zelo majhna in nihče pravzaprav ne ve, kdo bo zmagovalec.

Naštejmo jih. Na Floridi je Biden bodisi izenačen, bodisi je njegova prednost nizka. Tja do 5%. Trump ima tukaj morebiti prednost, ker mu bodo tamkaj živeči Kubanci in Venezuelci zaradi njegove nepopustljive politike do Venezuele in strašenja s socializmom, ki da ga hočejo uvesti demokrati, prinesli ravno dovolj glasov, da državo dobi. Florida ima 29 elektorskih glasov.

Michigan in Wisconsin sta prav tako ključni državi, kjer je Trump prejšnjič zmagal z minimalno razliko, s tem da je nagovoril belopolti delavski sloj, ki je ogromno izgubil z globalizacijo. Tokrat je razlika v korist demokratskega kandidata v Michiganu velika. Giblje se vse tja do 11%, v Wisconsinu pa do 13%. Biden bi ti dve državi, ki skupaj prineseta 26 elektorskih glasov moral dobiti, vendar pa ne smemo pozabiti, da je nasilje po umoru Georga Floyda radikaliziralo Američane in veliko belopoltega prebivalstva bi lahko glasovalo za Trumpa, tokrat ne zaradi gospodarstva, ampak v strahu, da bo Bidenova vladavina prinesla še več neredov.

Med državami, kjer je razlika minimalna je Ohio. Nekatere ankete imajo v prednosti Trumpa, druge Bidena. Malo večja je razlika v korist Bidena v Arizoni in v Severni Karolini. Nekaj odstotkov. Te tri države prinesejo skupaj 44 elektorjev. Ne bi zanemaril niti Pennsylvanije, prav tako pomembne države z 20 elektorskimi glasovi, ki jo je leta 2016 dobil Trump na ramenih belopoltega delavskega razreda, ki je tako kot marsikje drugod po ZDA, počasi spolozel v republikanski objem.. Še več, skoraj si upam trditi, da bo tisti, ki bo zmagal v tej državi, postal predsednik ZDA.

Številne ankete javnega mnenja so leta 2016 zgrešile rezultat. Nekatere so bile zelo točne. Tiste, ki so bile bolj točne, tudi tokrat kažejo na bolj izenačeno tekmo. Morebiti je pri samih anketah v igri ‘sramežljivi volivec’, torej ljudje, ki Trumpa podpirajo in bodo zanj glasovali, a jih je sram to priznati celo anketarjem, zaradi česar je potem izmerjena podpora Bidenu višja, kot je v resnici. Zavedati se moramo tudi, da je podpora Trumpu zelo konstantna in je nič ne premakne. Kar 38% Američanov tako, kljub vsem dokazom o nasprotnem, verjame da predsednik odlično ali dobro obvladuje krizo s Covid-19. To ob že skoraj četrt milijona mrtvih. Ti ljudje so imuni na vsak napad in bodo svojega predsednika podpirali ne glede na to, kaj jim govorijo veliki mediji.

Zelo pomembna je tudi mobilizacija. Leta 2016 je bilo mogoče slutiti končni rezultat po velikosti shodov, ki sta jih prirejala Trump in Clintonova. Na Trumpovih se je zbiralo mnogo več ljudi in ti so potem v večjem številu v ključnih državah šli na volitve. Tudi tokrat, kljub Covidu-19, Trump prireja shode in teh se ne udeležuje malo ljudi. Če se ne bojijo priti na shod, potem se ne bodo niti na volitve. Po drugi strani je čisto mogoče, da bodo nekateri demokrati v strahu ostali doma. Lahko pa ima Covid-19 tudi zelo negativen vpliv na podporo Trumpu. Ker umirajo predvsem starejši ljudje, ki so hkrati bolj glasujejo za republikance, bi lahko ti bili tudi bolj razočarani nad predsednikovim vodenjem krize. A potem, spomnimo se le na tistih 38% Američanov, ki mu še vedno verjamejo.

Zelo pomemben element ameriških predsedniških volitev je dostop do volišč. Napad na ameriško pošto, ki jo v imenu privatizacije želijo na kolena spraviti republikanci, je lahko imel nekaj negativnih učinkov, a po drugi strani vidimo rekordno udeležbo na predčasnih volitvah po pošti, tako da v resnici ne vemo, kakšen bo rezultat. Je pa po drugi strani premajhno število volišč lahko ključno v sami tekmi. Ljudje bodo neradi v vrsti stali ves ljubi prvi torek v novembru, da bodo glasovali za naslednjega predsednika ZDA. In če pomislimo, da je odločitev, kam volišča umestiti in koliko jih je na posameznem območju tudi del politične strategije, nam postane jasno, kako zapletena je v resnici vsa igra.

Potem ko sem vse to premislil, sem prišel do zaključka, da Trump lahko še vedno preseneti, a da je Biden vsekakor v boljšem položaju. Dobil bo več glasov kot Trump, v to sem prepričan, a tudi če ne bo dobil vseh ključnih držav, bo na koncu postal predsednik ZDA. A to zna biti zelo tesno. Napovedujem torej, da bo Joseph Biden dobil 279 elektorskih glasov, Donald Trump pa 259. Spodaj je posnetek zaslona moje napovedi na interaktivnem zemljevidu, kjer se z rezultati lahko poigrate tudi sami.