Rusija bo v Sudanu vzpostavila mornariško logistično oporišče

Osnutek sporazuma med Rusijo in Sudanom predvideva oporišče, v katerem bodo lahko istočasno zasidrane do štiri vojaške ladje, poroča TASS.

Pomorsko logistično oporišče bo namenjeno popravilom, nadomeščanju zalog in počitku posadk ruskih ladij, še piše TASS. Po osnutku sporazuma je oporišče namenjeno zagotavljanju miru in stabilnosti v regiji in je obrambne narave in ni uperjeno proti kateri drugi državi. Kot poroča RT, bo lahko v oporišču do 300 ruskih vojakov, zasidrana pa bodo lahko tudi plovila na jedrski pogon.

Med obiskom sudanskega predsednika Omarja al-Baširja v Moskvi leta 2017, je bil sprejet sporazum o ruski pomoči pri modernizaciji sudanskih oboroženih sil. Leta 2019 je začel veljati sedemletni sporazum o vojaškem sodelovanju, ki predvideva ‘izmenjavo mnenj in informacij o vojaških in političnih vprašanjih’ in predvideva krepitev medsebojnega zaupanja in mednarodne varnosti, ‘izmenjavo izkušenj z mirovnimi operacijami pod vodstvom Združenih narodov, sodelovanje pri iskanju in reševanju na morju in razvoj odnosov glede skupnih vojaških vaj.’

Rusko oporišče bi naj bilo vzpostavljeno v največjem sudanskem mestu ob Rdečem morju in trgovskem središču, Port Sudanu.

Rusija tako povečuje svoj vpliv v Sudanu, v državi kjer je že močno prisotna Kitajska.