Trumpovo maščevanje

Ko je ameriški predsednik Donald Trump podvomil v pravičnost volitev, je posejal semena teorij zarot, s katerimi se bo naslednja leta ukvarjal velik del njegovih podpornikov. Ne bodo verjeli medijem, ne bodo verjeli politikom, demokratskim tako ali tako ne in prepričani bodo, da so bile volitve ukradene, Biden pa da je na oblast prišel s prevaro. Niti približno se ne bodo spraševali, ali morebiti Trump kot predsednik ni naredil kakšne napake, da je potem na volitvah izgubil.

Zveni znano?

Ko je leta 2016 Trump premagal Hillary Clinton, liberalni mediji in demokratski politiki niso mogli sprejeti, da je do tega prišlo na pošten način. Izmislili so si rusko vmešavanje v predsedniške volitve. Bilo je priročno. Malokdo si zaradi tega ni upal postavljati vprašanj o demokratski kandidatki za predsednico ZDA. Ne, Rusi so bili krivi. Vse je bila zarota, s katero se je Trump povzpel na oblast. In tako so potem med Američane sejali sovraštvo, strah, nezaupanje, jih prepričevali, da je zadnje razkritje, ki bo Trumpa spravilo v zapor, tik pred vrati. Iz dneva v dan, iz meseca v mesec.

Zdaj, ko je Trumpove vladavine malodane že konec, se je dobro spomniti vseh tistih, ki so nenehno napovedovali njegov predčasni potop. Tudi v Sloveniji je bilo med novinarji mnogo takšnih ‘strokovnjakov’, ki so preprosto vedeli, da so mu šteti dnevi in ki so trdili, da dokazi za rusko vpletenost so in da so očitni in tako dalje. Ampak Trump je vladal dalje in vse teorije zarote so se sesule kot hišica iz kart.

To je dobro vedeti, ker se zdaj taisti, ki so štiri leta poneumljali s tem, da je nekaj ruskih hekerjev odločilno vplivalo na ameriške predsedniške volitve, posmehujejo Trumpovim podpornikom, ki trdijo, da so bile volitve ukradene. Seveda niso bile ukradene. Pri preštevanju glasovnic so vendar navzoči opazovalci iz obeh velikih političnih strank, nadzora je dovolj. Tudi, da si je Biden odločilno prednost uspel ustvariti z glasovnicami po pošti, je mogoče čisto enostavno pojasniti. Toda, nekaj ciničnega, pokvarjenega je v tem, da štiri leta razširjaš teorijo zarote, potem pa se posmehuješ neki drugi teoriji zarote.

Problem je, ker to deluje. Demokratom in liberalnim medijem je v ZDA uspelo mobilizirati svoje privržence. Polnili so jih z neumnostmi, strahom in sovraštvom in ni čudnega, da je bila tokrat udeležba na volitvah tako visoka. Večina si je namreč zagotovo mislila, da so te volitve prelomne, da se odloča o sami usodi ZDA. Strah je močno orožje. Sovraštvo tudi. Čišenje vseh drugače mislečih je pa sredstvo za poenotenje lastnih vrst.

Zdi se, da je Trump kljub vloženim tožbam, že obupal in se sprijaznil s tem, da je poražen. Toda, njegovo maščevanje zna biti kruto. To, kar so demokrati naredili njemu, jim bo vrnil na enak način. Vrgel bo senco nad izvolitev njihovega kandidata za predsednika. Pričakujemo lahko enako histerične republikance, kot so bili histerični demokrati. Nenehne napade, širjenje teorij zarot, pozive k odstavitvi skorumpiranega predsednika, še hujše delitve med Američani.