Trump še vedno prepričuje svoje privržence, da je zmagal, s tem pa ogroža enotnost ZDA

Številne tožbe, s katerimi Trump in njegovi ljudje skušajo preobrniti rezultat predsedniških volitev, padajo ena za drugo. Predsednik ZDA, ki se mu čas počasi izteka, ne more računati niti na podporo celotne republikanske stranke. Celo konservativna televizija Fox se mu je odtujila. 7 milijonov glasov več, kot jih je na volitvah demokratski kandidat, pač jasno priča o tem, kdo je pravi zmagovalec.

A Trump ne odneha. Zadnji napad prihaja kar s strani nekaterih ameriških držav, ki so trdno v republikanskem taboru. Zvezni državi Teksas, ki je pred ameriškim vrhovnim sodiščem vložila tožbo proti štirim ključnim državam, ki jih je dobil Biden (Georgia, Michigan, Pennsylvanija in Wisconsin) se je pridružilo še nekaj drugih in skupaj hočejo rezultate v teh državah kar razveljaviti. Seveda, potem bi Trump mogoče še lahko iz te komedije izšel kot zmagovalec. Pozor! Skoraj nobene možnosti ni, da bi se kaj takšnega lahko zgodilo.

V resnici je Trump tisti, ki bi rad ukradel volitve. Vsi postopki do zdaj so dokazali, da velike prevare v korist demokratskega kandidata preprosto ni bilo, čeprav se je v nekaterih državah izkazalo, da so njihovi volilni sistemi obupno zastareli in niso sposobni hitro prešteti vseh glasovnic, še posebej ne tistih, ki so v rekordnem številu prihajale po pošti.

Na nek način lahko to imenujemo za Božjo kazen ameriški demokratski stranki in medijem, ki so jo podpirali. Trump zdaj njim dela enako, kar so štiri leta po njegovi presenetljivi zmagi leta 2016 delali njemu. Širi teorije zarote in razdvaja Američane, ki so že tako ali tako strašno razklani na dva tabora. Spomnimo se, kako so demokrati brez dokazov za Trumpovo zmago krivili rusko vmešavanje, čeprav so potem vsi postopki, ki so jih na podlagi svojih obtožb izvedli, klavrno propadli. Dokazov pač ni bilo, tako kot zdaj Trump nima dokazov, da mu je Biden ukradel volitve.

Kar počne Trump je za ZDA sila nevarno. Še bolj poglablja že tako globok razkol in tožba, kot si jo je privoščilo nekaj trdno republikanskih zveznih držav prinaša nevarnost razkroja skupne hiše, ki je bila do zdaj razbita predvsem po strankarski liniji. Ker je ameriški predsednik sila trdovraten človek, je čisto mogoče, da ne bo odnehal niti potem, ko bo izkoristil vse pravne možnosti in bo povsod poražen. Po najboljšem scenariju bo le dodatno zastrupil odnose med republikanci in demokrati in demokratskemu predsedniku otežil vladanje, po najslabšem pa bo s svojimi dejanji povrzročil izbruhe nasilja.

Lahko začnemo razmišljati celo o razpadu ZDA? Na tej točki bi rekel, da je to preuranjeno. Nekatere ključne ameriške institucije namreč kljub hudim napadom še vedno dobro delujejo.