Turčija umika vojake iz oporišč, ki so ostala izolirana na območju pod nadzorom sirskih vladnih sil

Turčija je evakuirala sedem svojih vojaških oporišč na sirskem ozemlju, ki so po ofenzivi sirskih vladnih sil ostala ujeta na ozemlju pod vladnim nadzorom. Reuters poroča, da so Turki vojake umaknili na območje pod nadzorom uporniških skupin.

Po sporazumu med Rusijo in Turčijo, je Ankara leta 2018 na severozahodu Sirije vzpostavila verigo vojaških oporišč. Silovita ofenziva sirskih oboroženih sil je nekatera oporišča izolirala, a kljub turškemu vojaškemu posredovanju, ki je zaustavilo napredovanje vladih sil, so ta oporišča ostala kot nekakšni otoki na sovražnem ozemlju in le vprašanje časa je bilo, kdaj bodo vojaki od tam umaknjeni. Po turškem posredovanju na strani uporniških skupin, je prišlo do nove umiritve na tem področju in razmejitev je za zdaj dokaj stabilna, z občasnim topniškim obstreljevanjem ali operacijami ruskega letalstva proti terorističnim skupinam.

Turki so svoje zaveznike v pokrajini Idlib celo novačili za vojno med Azerbajdžanom in Armenijo, kjer so se borili v Gorskem Karabahu. Še prej jih je veliko odšlo na bojišča Libije, v še eno državo, kamor je segla ambiciozna Erdoganova roka.

Zanimivo, Turčija in Rusija si na nasprotnih straneh stojita na kar treh območjih: v Siriji, v Libiji in na južnem Kavkazu, a kljub temu jima uspeva najti neko skupno pot. Sirija se ob tem vedno bolj spreminja v tipičen zamrznjen konflikt.