Rusija je v Srednjeafriško republiko napotila 300 vojaških inštruktorjev

Vlada Srednjeafriške republike je v soboto obtožila bivšega predsednika Francoisa Boziza poskusa državnega udara, potem ko so se združile tri uporniške skupine in začele prodirati proti prestolnici. Po poročanju misije Združenih narodov v državi, je bilo napredovanje ustavljeno.

Kot poroča Ria Novosti, je Rusija na prošnjo vlade Srednjeafriške republike v državo poslala 300 vojaških inštruktorjev. Namestnik ruskega zunanjega ministra, Mihail Bogdanov je ob tem povedal, da ruski vojaki ne sodelujejo v vojnih operacijah. Po njegovih besedah gre za inštruktorje, ne pa za vojsko ali pripadnike posebnih enot.

Vladni govornik vlade Srednjeafriške republike, Ange Maxim Kazagui je v ponedeljek dejal, da so Rusi razen vojakov poslali tudi težko orožje.

Srednjeafriška republika je pred parlamentarnimi in predsedniškimi volitvami, ki bodo 27. decembra. Vlada države ja za pomoč zaprosila tudi Ruando, ki je prav tako napotila svoje vojake in okrepila svoje sile, ki tam delujejo pod okriljem mirovne misije Združenih narodov.

V državi so že dlje časa prisotni pripadniki ruskih zasebnih varnostnih sil, ki tam pomagajo varovati predsednika Faustina Archanga Touaderro in urijo pripadnike oboroženih sil.