Ruska Duma je sprejela zakon proti cenzuri ruskih medijev

Z novim zakonom bo mogoče kaznovati velika družabna omrežja, kot sta Twitter in Facebook, če bodo ta cenzurirala ruske medije. Kot poroča RG:

Najprej bo izdano opozorilo. Če internet platforma v danem roku ne bo odpravila kršitve, se bo ruski regulator v posvetovanju z ministrstvom za zunanje zadeve (če bo šlo za platformo s sedežem zunaj ruskih meja) obrnil na državno tožilstvo. To bo lahko ukazalo delno blokado te ali one plarforme ali o upočasnitvi prometa. V skrajnem primeru bo sprejeta popolna blokada na ozemlju Ruske federacije.

S tem Rusija odgovarja na več primerov blokade in cenzure ruskih medijev na velikih ameriških platformah, ki imajo ogromen doseg tudi v Rusiji. Sicer zakon ni usmerjen izključno proti ameriškim družabnim omrežjem, a v Moskvi se vedno bolj zavedajo nevarnosti, ki jo le ta predstavljajo za svobodno širjenje informacij s strani ruskih medijev in za širjenje informacij, ki so bolj po godu ameriškim oblastem.

Gre za svojevrstno vprašanje nacionalne varnosti, ki se vedno bolj postavlja marsikje po svetu. Odvisnost od tujih družabnih omrežjih, ko celo vodilna politika z državljani komunicira preko Facebooka ali Twitterja, prinaša nevarnost, da je te kanale komunikacje mogoče zelo hitro pretrgati. Hkrati gre tudi za poslovno priložnost. Rusija bi rada izgradila svoja lastna družabna omrežja in ponudnike video vsebin, ker to ne bi prineslo le neodvisnosti, ampak tudi priložnost za zaslužek domačih podjetij. Podobno, kot je Rusija po uvedbi sankcij s strani zahoda zaradi priključitve Krima udarila po uvozu kmetijskih pridelkov, da je pospešila rast svojega kmetijstva, tako se lahko v prihodnje zgodi, da bodo Yandex, VKontakte in Yandex Efir nadomestili Google, Facebook in Youtube. Podobno pot je že ubrala Kitajska, ki je razvila celo množico lastnih resursov in je s TikTokom celo tako zelo začela ogrožati dominacijo Američanov, da so ti začeli odprto groziti s prepovedjo.

Takšen razvoj dogodkov bi pomenil, da bomo v prihodnosti imeli ogromno različnih alternativ, kar bi prineslo še večjo razdeljenost. Ne le med državami, ampak tudi znotraj držav, saj recimo v ZDA vidimo kar nekaj poskusov konservativcev, da bi ustvarili protiuteži velikanom, ki se vedno bolj nagibajo na liberalno politično stran. Po drugi strani vidimo tudi vedno hujše poskuse cenzure v imenu boja proti lažnim novicam, kar bo še pospešilo izgradnjo alternativ.

One thought on “Ruska Duma je sprejela zakon proti cenzuri ruskih medijev

Komentarji so zaprti.