SMC zavrnila Karla Erjavca

Kot poroča 24 ur:

Svet SMC je ponoči po večurni razpravi sprejel sklep, da ne podpira izvolitve Karla Erjavca za mandatarja. Ob tem so iz stranke sporočili, da bo SMC “v luči nenehnih enostranskih provokacij” največje vladne partnerice, “ki so v nasprotju z določili koalicijske pogodbe”, ostala odprta za dialog in sodelovanje z vsemi parlamentarnimi strankami.

Erjavčevih sanj, da bi se zavihtel na čelo neke nove vlade, je s tem konec. Konec je tudi iluzij o tem, da bo tej sestavi Državnega zbora mogoče najti neko novo večino okoli koalicije KUL. Toda, dogodki preteklih dni vendarle nakazujejo, da ob določenih vprašanjih nastajajo nove povezave, ki Janezu Janši onemogočajo, da bi uveljavil vse, kar hoče.

V oči bodeta dva primera, ko je ravno stranka SMC porazila nakane največje koalicijske stranke. Najprej glede financiranja STA, potem še poskus, da se kaznuje kršilce ukrepov tako, da ti ne bi bili upravičeni do državne pomoči.

SMC je kot stranka že odpisana, tudi če njen predsednik Zdravko Počivalšek še goji iluzije, da se jim bo na naslednjih volitvah uspelo prebiti v parlament. Vendar pa je za zdaj stranka še vedno branik pred radikalnimi potezami SDS-a, ki mu prepogosto sekundira NSi. Videli bomo, ali bo Janša dovzeten na opozorila, ki prihajajo iz SMC-ja. Glede na to, da mu do živega ni prišel Toninov nasvet, naj manj tvita, se bo skoraj zagotovo tudi na ta opozorila požvižgal. V svojo škodo.

Janševa koalicija ostaja, a z izhodom Desusa in s pripravljenostjo SMC, da se povezuje z opozicijo, lahko rečemo, da je zelo načeta in šibkejša, kot je kadarkoli bila. To pa ne pomeni, da ne bo vzdržala do rednih volitev.