Leto dni po umoru iranskega generala Solejmanija, razmere na Bližnjem vzhodu napete

Iranski zunanji minister Javad Zarif obtožuje Izrael, da pripravlja napade na Američane, ki bi jih naprtili Irancem, s čimer bi Trumpa prepričali v vojaško akcijo.

Iranci trdijo, da so njihovega jedrskega znanstvenika Mošena Fakhrizadeha novembra ubili Izraelci.

Medtem bo ameriška letalonosilka USS Nimitz ostala v regiji, uradno zaradi iranskih groženj. ‘Zaradi nedavnih groženj iranskih voditeljev proti predsedniku Trumpu in drugim ameriškim vladnim uradnikom, sem ukazal USS Nimitz, da ne izvede svoje rutinske prerazporeditve,’ je svojo odločitev pojasnil delujoči obrambni sekretar, Christopher Miller.

Od novembra so Američani v bližino iranskih meja trikrat poslali svoje strateške bombnike B-52.

Iran je svoje zaveznike v Iraku pozval, naj ne napadajo Američanov, saj se želijo ogniti zaostritvi. V Teheranu čakajo, da se v Washingtonu zamenja oblast. Obstaja majhno upanje, da se bo Bidnova administracija vrnila k jedrskemu sporazumu. V Teheranu so sicer odločeni, da se ne bodo več pogajali in popuščali, so se pa pripravljeni vrniti k nespremenjenemu sporazumu.

Do zamenjave oblasti v Washingtonu še vedno obstaja možnost, da bi kakšna provokacija postala povod za večji ameriški napad na iranske cilje in posledično za hujšo iransko reakcijo. Po umoru generala Solejmanija v začetku prejšnjega leta, je Iran udaril po ameriških oporiščih v Iraku, a to na takšen način, da bi povzročil čim manj škode med ameriškimi vojaki, hkrati pa poslal sporočilo o svojih raketnih zmogljivostih. V Teheranu so svoje sosede opozorili, da bodo v primeru ameriškega napada tudi same tarče.