V Bidnovi administraciji tudi Victoria Nuland? Odnosi z Rusijo se utegnejo še zaostriti

Donald Trump je za glavnega konkurenta ZDA označil Kitajsko in tako se je tudi obnašal. Demokrati so po drugi strani ves čas zastrupljali ameriško javnost z zgodbami o ruskem vmešavanju v ameriške predsedniške volitve. To ni nobeno presenečenje, saj očitno verjamejo, da morajo še zaostriti odnose z Rusijo in s politiko nenehnega pritiska privesti do omejitve ruskih ambicij, ali celo do nove barvne revolucije, ki bi največjo državo na svetu pahnila v kaos in izključila iz tekme velikih sil.

Po poročanju Politica naj bi Biden v svojo administracijo vključil Victorio Nuland, ki je leta 2014 pomagala organizirati barvno revolucijo v Ukrajini. Nuland naj bi zasedla mesto podsekretarke za politična vprašanja na zunanjem ministrstvu. V Obamovi administraciji je opravljala delo pomočnice državnega sekretarja za evropska in evrazijska vprašanja.

Kot kaže ta zapis v Foreign Affairs je Victoria Nuland skrajnež, ki bo naredila vse, da Rusiji povzroči čim več težav, seveda pod pretvezo boja proti ‘Putinovi diktaturi’. Ne slepimo se, cilj je uničenje ruske države, oslabitev centra, privatizacija in vdor zahodnih podjetij in držav, ki bi se razdelile, kar se razdeliti da. Morebiti je cilj tudi razpad ruske države, saj bo manjše državice lažje nadzorovati. Podobno kot Ukrajino, ki je ta hip v izrazito slabem stanju, malodane pred bankrotom. Dvomimo lahko, da jim bo Bidenova administracija pomagala, razen da jim bo prodajala orožje in silila v nesmiseln konflikt z vzhodno sosedo.

Rusija je ta hip malodane imuna na zahodne sankcije. Teh je bilo toliko, da je ostalo le še malo možnosti, kako to državo prizadeti. Rusija se je tudi začeli preusmerjati v Azijo, proti Kitajski, ki prav tako čuti jezo ameriškega imperija. So pa druge možnosti, kako pritiskati na Moskvo. Pričakujemo lahko še več negativne propagande, poskuse blokade ruskih medijev in vzpodbujanja nemirov znotraj Rusije, prav tako pa večje premike vojaštva na vzhod Evrope, kar bi naj Ruse prisililo, da reagirajo s povečevanjem vojaških izdatkov in premikanjem svojih sil na svoje zahodne meje.

V Evropi smo se lahko posmehovali Trumpovi zunanji politiki, saj je ta zaostrovala odnose s Kitajsko, ki je na drugem koncu sveta. No, Kitajci so na koncu v tem spopadu premočno zmagali. Medtem ko se ZDA duši pod bremenom vseh svojih napak, Kitajska že raste. Toda, če bo Biden ameriško pozornost preusmeril v Evropo in začel križarski pohod proti Rusiji, se lahko bojimo posledic. To nas lahko še drago stane, ne le v obliki prisilnih nakupov ameriškega orožja, ki bi nas naj branilo pred rusko agresijo ali v obliki pogromov nad alternativnimi mediji, ki da širijo rusko propagando. Ne, pride lahko do napake in do vojaškega konflikta, še posebej če bodo Američani uspeli Ukrajince pognati v večjo operacijo v Donbasu, ali če se bodo razmere v Belorusiji poslabšale.