Twitter nad Trumpa, njegovi privrženci se bodo preprosto porazgubili po alternativnih družabnih omrežjih

Twitter je suspendiral račun ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Velika družabna omrežja so se odločila, da je dovolj njegovega spodbujanja sovraštva, ki je tudi privedlo do napada na ameriški kongres, v katerem je umrlo pet ljudi. Bilo je pričakovano, da se bo prej ali slej začela velika čistka, če sem pošten. A ne samo zaradi Trumpa. Ne, v zadnjih letih so politične in medijske elite na veliko izgubljale, pogosto proti posameznikom, ki so jih povsem zasenčili. Bilo je samo vprašanje časa, kdaj bodo udarile nazaja in po resnici povedano, so to počele ves čas, malo po malo.

Toda to je vse zaman.

V tem svetu lahko z družabnega omrežja vržeš predsednika ZDA, toda njegovi privrženci bodo preprosto šli drugam. Lahko jih množično blokiraš, nastala bodo alternativna družabna omrežja. Lahko se trudiš, da ustaviš še ta, a bolj kot ne bo to neuspešno, ker ljudje pač najdejo način, da si zagotovijo svoje serverje, alternativne načine plačevanja za razne usluge ali podporo najbolj uspešnim uporabnikom in tako naprej. Traja nekaj časa, a to je neizogibno. Saj veste, da bo konservativna Amerika, če ne bo šla drugače, na koncu začela proizvajati še lastne telefone, na katere si bo lahko namestila katerokoli družabno omrežje.

To ne velja samo za ZDA, to velja za ves svet.

Rusija je začela stopati po poti Kitajske. Ni najbolj pametno biti odvisen od ameriških družabnih omrežij, zato so ustvarili svoja. V Rusiji je zdaj na vrsti zakon, ki bo ruskim regulatorjem dal možnost, da upočasnijo vse tiste, ki bi brisali ali cenzurirali ruske medije, lahko pa tudi povsem zablokirajo Twitter, Facebook, Youtube in podobne. To ni samo stvar cezure, ampak tudi posla. Rusi želijo, da zacvetijo njihova družabna omrežja. Delajo enako, kot Kitajci, ki Američanov že zdavnaj več ne potrebujejo.

Trend je očiten. Večje države bodo vedno bolj nadzorovale ne le družabna omrežja, ampak ves promet na internetu. Pri tem bodo le delno uspešne, ali pa sploh ne. Če kdo misli, da bo z brisanjem lažnih novic na Facebooku dosegel, da bodo ljudje bolj zaupali v oblast in avtoritete, se prekleto moti. Ne, le še hujše bo, ker bodo imeli dokaz, da se izvaja cenzura in na koncu koncev se ljudje pogovarjajo tudi v realnem življenju, vedno pa bo kdo dovolj pameten, da si bo našel kakšen, četudi nezakonit način, da bo dostopal do alternativnih informacij. In se bo širilo. Le da se bo marsikomu zdelo, da je zdaj vse v redu, da se laži ne širijo, da samo ‘pametni’ lahko komentirajo. Dokler ne bo počilo in bodo vsi presenečeni, od kod se je zdaj to vzelo.

Pomislite, da so v vzhodnem bloku medije ves čas cenzurirali, da ni bilo družabnih omrežij, a je kljub temu prišlo do preloma s sistemom.

Kaj se bo zgodilo v prihodnosti? Bržkone bomo še bolj razdeljeni, kot smo bili zdaj. Liberalci bodo uporabljali Twitter, konservativci Parler ali Gab, Američani Facebook, Rusi VKontakte, Kitajci TikTok in Weibo in tako naprej. Po eni strani bo to dobro, ker bo manj sovražnih interakcij med uporabniki, se bodo pa še okrepili mehurčki. No, resnici na ljubo sobivanje na enakih družabnih omrežij ni prineslo dialoga, ampak samo še hujši razkol. Ljudje pač neradi poslušamo nasprotna mnenja in se radi povezujemo z enako mislečimi.