Evropska unija Juana Guaidoja ne priznava več za venezuelskega predsednika

Kot poroča Reuters, se mu je potem, ko je izgubil svoj položaj predsednika parlamenta, Evropska unija odrekla in ga ne more več priznavati za predsednika države. Guaido seveda nikoli ni bil predsednik Venezuele. ZDA, številne evropske države in drugi zavezniki so ga hoteli ustoličiti na podlagi nasilnih protestov opozicije in trditev, da se je predsednik Maduro na predsedniških volitvah leta 2018 do oblasti dokopal s pomočjo volilne prevare. Velik del opozicije je sicer volitve predsednika bojkotiral, kakor je bojkotiral tudi letošnje parlamentarne volitve. Prav zaradi tega je Guaido tudi izgubil položaj predsednika parlamenta.

ZDA in Združeno kraljestvo Guaidoja po spornih volitvah leta 2018 še vedno priznavata za upravičenega voditelja Venezuele in dva evropska diplomata sta zagotovila, da EU Madura še vedno ne priznava za predsednika.

V objavi za javnost v sredo je EU Madurovi vladi zagrozila z dodatnimi sankcijami, ki bi se pridružile embargu na prodajo orožja in sankcijam proti venezuelskim uradnikom.

Venezuela je podvržena hudim gospodarskim sankcijam, katerih namen je čim bolj uničiti državo in prebivalstvo malodane prisiliti, da v nasilnem prevratu odstavi Madurovo oblast, a problem je, ker ima le ta dokaj veliko podporo med prebivalstvom. To je tudi razlog, zakaj do zdaj prevrati niso uspeli in zakaj je Guaido na koncu bil neuspešen. Seveda je pričakovati, da bo sčasoma sledil nov poskus zamenjave oblasti, z novim obrazom revolucije, ki ga bodo podpirali v Washingtonu in v evropskih prestolnicah.

Guaido pa je tako že preteklost.

Za Venezuelo so se na zunanjepolitičnem področju zadnje čase razmere vsaj za odtenek izboljšale. V Boliviji je spodletel desničarski prevrat in levica se je vrnila na oblast, prav tako se je zamenjala oblast v Argentini in le ta bo bolj naklonjena Maduru. Enako velja za Mehiko. V južni Ameriki se morebiti bliža nov roza val, zmage levičarskih politikov, kar bi potem zmanjšalo pritisk na Venezuelo. Po drugi strani ni pričakovati, da bi se s spremembo oblasti v Washingtonu kakorkoli spremenil odnos te države.