Ameriški državni sekretar Mike Pompeo zatrdil, da ima Al Kajda oporišče v Iranu

Norosti ni konca. Potem, ko je Washington na svoj seznam podpornikov terorizma uvrstil Kubo, je zdaj ameriški državni sekretar Mike Pompeo zatrdil, da ima Al Kajda oporišče v Iranu.

Sreča, da se življenjska doba tej administraciji bliskovito izteka.

ZDA so v preteklih letih, da bi uničile oblast Bašarja Asada v Siriji, podpirale tudi lokalno verzijo Al Kajde, ki je imela toliko zdrave pameti, da se je pravočasno preimenovala. A dvoma ni bilo nikoli, da je šlo za enako organizacijo in da so Američani bili pripravljeni spregledati vse, da bi škodovali oblasti v Damasku. Niso bili edini. Skrajneže je podpirala tudi Turčija. Zunanje sile, se niso ustavile niti pri podpori Islamski državi, četudi jim seveda orožja niso dostavljali neposredno. Le slučajno so pošiljke orožja padle v njihove roke in le slučajno so se konvoji z nafto s področij pod njihovim nadzorom valili v Turčijo.

Zdaj ameriški državni sekretar Pompeo obtožuje Iran, da podpira te teroriste in jim nudi logistično podporo in potne liste. Pri tem ga ne gre jemati preveč resno. Jasno je, da skupaj s svojim šefom Trumpom ne prenese islamske republike Iran in da dela vse, da bi celo onemogočil prihajajoči Bidnovi administraciji, da bi se vrnila k jedrskemu sporazumu. To je verjetno tudi pravi razlog, zakaj se je to ‘razkritje’ pojavilo prav zdaj.

Na Pompeovo izjavo se je odzval tudi iranski zunanji minister Javad Zarif in poudaril, da nobeden izmed devetnajstih teroristov, ki so enajstega septembra 2001 izvedli napad na ZDA, ni bil iz Irana.

Med Iranom in Al Kajdo tudi zeva strašen prepad. Šiiti v Iranu so pač težko prijatelji s sunitskimi skrajneži, ki jim v preteklosti ni bilo noben problem pobijati šiite, kjerkoli so jih pač lahko napadli. Zato so takšne obtožbe, brez da bi bile podprte z dokazi, bolj kot ne smešne.