Borut piše pisma, a ko bi se moral, se ne oglasi

Predsednik republike je predsednikom in predsednicama parlamentarnih strank poslal pismo.

Pred časom sem predlagal, da bi stranke, ne glede na to, kdo je v vladi in kdo v opoziciji, dosegle neke vrste strinjanje o osredotočenju na spopad z epidemijo, pa tudi o okrevanju po njej in o predsedovanju Svetu EU. To so teme izrednega pomena, ki jih imam za skupne vsem, ne glede na siceršnje politične razlike, v skupno dobro.

Borut Pahor je predsednike in predsednici parlamentarni strank pozval na srečanje, ki bi naj po njegovem mnenju v času preizkušenj bilo zelo koristno.

Najprej, zakaj imamo opozicijo? Najbrž že ne, da potrdi vse, kar si zamisli vlada, ampak da vedno predstavlja alternativo. Mar to ne velja tudi za boj proti Covid-19? Da, cilj je že enak, v metodah pa se lahko zelo razlikujemo in kam bomo prišli, če se bomo vdajali enoumju, tudi v primeru spopada s pandemijo? Mislim, da imamo zelo preprost političen sistem, ki ga ni tako težko razumeti. Izvolimo poslance, ti potem najdejo neko večino in tako dobimo vlado, ki mora voditi državo in odgovarjati za svoja dejanja, tudi za ukrepe, ki jih uvaja v boju proti Covid-19. Opozicija je tam, da kritizira vladne odločitve in predstavlja alternativne predloge, volivci pa lahko potem presojajo, komu zaupajo bolj in se na naslednjih volitvah ustrezno odločijo. Da, seveda lahko tu in tam pride do sodelovanja med koalicijo in opozicijo, če se najdejo skupne točke, a to je prej izjema kot pravilo. Navsezadnje imajo politične stranke različne programe in če bi se v vsem strinjale, bi resnično potrebovali samo eno. V enopartijskem sistemu pa ne živimo več.

Potem je tu še leporečje predsednika republike. Razumem, da se trudi biti povezovalen predsednik, da noče še prilivati olja na ogenj našim razprtijam, toda, tu in tam, ne govorim da vedno, bi se vendarle moral oglasiti in izraziti kakšno kritiko do delovanja največje vladne stranke, ki tako pogosto gre čez vse meje dobrega okusa.

Ne morem drugače, kot da se strinjam z odgovorom predsednika LMŠ, Marjana Šarca:

Spoštujem vaš poziv, a mnogo bolj bi ga jemal iskreno, če vi ne bi molčali ob vseh poskusih uničevanja pravnega reda in ustavne ureditve. Ob nobeni pomembni temi, ki zadeva bistvena vprašanja, se žal niste oglasili. Kadrovanja, napadi na medije, poseganje v avtonomijo neodvisnih institucij, žaljenje po družabnih omrežjih, molk ob koruptivnih dejanjih vlade in posledično molk ob napadih na žvižgače, ki so na to opozorili…vedno ste molčali.

Marjan Šarec je Pahorja še pozval, naj se najprej pogovori s predsednikom vlade Janše, a dvomim, da se bo to zgodilo. Če je predsednik republike bil tiho do zdaj, bo tudi v prihodnje, ne glede na to, kakšne izpade še bomo doživeli.