V Ukrajini prepovedali delovanje opozicijskih tv postaj

Predsednik Vladimir Zelenski jih je obtožil, da razširjajo rusko propagando in podpisal odločitev ukrajinskega Sveta za nacionalno varnost, po kateri so bile uvedene sankcije proti osmim medijskim podjetjem. Zaradi tega so razen preko Youtuba, prenehale oddajati tri tv postaje iz Kijeva, ZIK, NewsOne in 112 Ukrajina.

Predstavnica za stike z javnostmi predsednika Zelenskega, Julia Mendel je pojasnila, da ‘so ti mediji postali orodja v vojni proti Ukrajini in so jih blokirali, da bi obvarovali nacionalno varnost.’

Lastnik treh tv postaj iz Kijeva, proti katerim so bile uvedene sankcije, ki bodo veljale pet let, je član opozicijske stranke Platforma za življenje, Taras Kozak.

Na odločitev Kijeva so se že odzvale ZDA, ki so svoje zaveznike podprle. Kot se glasi v zapisu ameriškega veleposlaništva v Ukrajini na Facebooku, ZDA podpirajo napore Kijeva, da se ‘upre zlonamernemu vplivu Rusije.’

Kot bi rekel Orwell, vojna je mir, svoboda je suženjstvo, nevednost je moč in mi bi lahko dodali, cenzura je svoboda izražanja. Če bi v kateri državi, ki jo ZDA označujejo za svojega konkurenta, prepovedali delovanje opozicijskih tv postaj, bi iz Washingtona grmelo, da gre za poskus utišanja opozicije in da tega ne bodo trpeli in bodo v povračilo uvedli sankcije. A če to počnejo njihovi zavezniki je vse dobro.

Ukrajina je na žalost propadla država, v kateri ne vladata svoboda in demokracija in v kateri se brutalno obračunava z drugače mislečimi, zahod pa ob tem molči, ker pač hoče zadati udarec svojemu ruskemu nasprotniku. Tudi, če se po ukrajinskih ulicah z baklami v rokah sprehajajo skrajni nacionalisti, ki slavijo medvojne nacistične sodelavce. Očitno je tudi, da nikomur ne pade na pamet, da bi Ukrajini tudi dejansko pomagal, da bi se izvila iz svoje bede. Posojila, ki jih Kijev dobiva, so pogojena s trdimi pogoji in država je vedno na robu bankrota. To se hudo pozna na življenjih navadnih ljudi in posledica so tudi protesti proti zvišanju cen plina in elektrike, a tudi te prosteste oblast označuje za malodane posledico ruskih poskusov destabilizacije.

Medtem ima predsednik Zelenski zelo nizko podporo. Tako imenovana pro-ruska opozicija bo seveda bržkone deležna hudih ovir, da ne bi prevzela oblasti. Glede na to, da Američani opravičujejo celo cenzuro, ni pričakovati, da bodo nasprotovali kakšnim hujšim pogromom nad opozicijo, če bo ta hotela otoplitev odnosov z Moskvo. Seveda, to bodo v Washingtonu imenovali boj za svobodo in demokracijo, a očitno je, da je demokracija samo, če podpreš ljudi, ki služijo interesom ZDA.

Uboga Ukrajina.

Ampak hej, vsaj Vladimir Zelenski se lahko imenuje Volodymyr in Kijev so prekrstili v Kyiv. To pa tudi nekaj šteje mar ne, tudi če ljudje nimajo kaj za jesti.

2 thoughts on “V Ukrajini prepovedali delovanje opozicijskih tv postaj

Komentarji so zaprti.