Čudna ta svoboda govora v Evropski uniji. V Latviji ne smete več gledati ruskih tv programov

Reakcija ZDA in EU na odločitev ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega, da onemogoči oddajanje trem opozicijskim tv postajam, je dala vsem jasno vedeti, da je še kako možno kršiti svobodo govora svojim nasprotnikom, če si na pravi strani. Da se to dogaja v propadli Ukrajini, mogoče niti ni takšno presenečenje. Država, v kateri si oblast delita oligarhija in ameriško veleposlaništvo, svoje grde glave pa dvigujejo skrajni nacionalisti, s čudnimi pogledi na drugo svetovno vojno, pač ni ravno vzor svobode in demokracije.

Toda, mar je to Latvija?

V državi živi velika ruska manjšina. Očitno gre v očeh vladajočih za drugorazredne ljudi, celo za potencialne sovražnike latvijske države. Takšno mnenje je zelo razširjeno v vseh treh baltskih republikah, članicah EU, ki se sicer rada hvali s svojim spoštovanjem človekovih pravic. No, Latvijci so se odločili, da prepovedo ruske tv programe, ki bi jih morda pripadniki njihove ruske manjšine radi spremljali. Izgovori, da gre za sovražno propagando, ali da ruski tv programi niso zadostili kakšnemu administrativnemu pravilu, so iz trte izviti in to vsi vedo. Gre pač za poskus onemogočanja ruskega vpliva na njihovo manjšino.

No, Latvijci bodo šli še dlje. Po novem zakonu bo vsem tistim, ki bodo še naprej spremljali ruske tv programe, recimo preko satelitske televizije, grozila finančna kazen.

Ampak da, Rusija je problem in Navalnega je treba takoj izpustiti iz zapora. Vsaj tako trdijo številni evropski politiki in novinarji.

Bržkone se bo cenzura še zaostrila. Ne le v Latviji, ampak tudi v številnih drugih državah. Tarče ne bodo samo tuji mediji, ruski, kitajski, iranski, turški in tako dalje. Regulacije bodo slej ko prej deležni tudi domači mediji, ki ne bodo poročali tako, kot jim bo naročeno. Tarča bodo verjetno tudi družabna omrežja, ki ne bodo dosledno brisala pogledov raznih disidentov, da ne govorimo o tem, da se bo skušalo onemogočiti dostop do družabnih omrežij, ki ne bodo iz prijateljskih držav.