Neuspešna konstruktivna nezaupnica. Sem vam povedal, da bo tako

Državni zbor je glasoval o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše. Pri tem je za Karla Erjavca glasovalo 40 poslancev in tako ni dobil potrebnega števila glasov, vladi pa ni bila izglasovana nezaupnica. Za uspeh konstruktivne nezaupnice bi zanjo moralo glasovati 46 poslancev.

Že pred meseci sem zapisal, da KUL nima veliko možnosti za uspeh:

Ne, resnica je takšna, da možnosti za novo vlado skorajda ni. Kdo ve, če se Damijan tega zaveda. Voditelji opozicijskih strank to bržkone vedo, a ker ob pritisku svoje baze morajo nekaj delati, pač Damijanu dajejo svojo podporo, v ozadju pa se bržkone pripravljajo na redne volitve. Navsezadnje bi KUL bila le obnovitev Šarčeve, le da z drugim predsednikom vlade. Še vedno bi bilo šest političnih strank z različnimi interesi, ki bi morale iskati kompromise. Obeti niso dobri.

No, tedaj je bil še Damijan tisti, ki ga je zaneslo na mesto rešitelja. Potem je Damijan preprosto izginil in nadomestil ga je Karl Erjavec, ki pa prav tako ni imel veliko možnosti. Upal sem si trditi tedaj in upam si trditi zdaj, da tudi opozicijske stranke nikoli niso verjele v možnost uspeha konstruktvine nezaupnice, a ko si v opoziciji pač moraš nekaj početi.

Strategija rušenja Janševe vlade je bila preveč zapletena, da bi lahko uspela. Najprej zrušiti Aleksandro Pivec, prestrašiti poslance Desusa, na njihovo čelo vrniti Erjavca, potegniti stranko iz koalicije, pritisniti na poslance SMC, pridobiti njihovo podporo in si pridobiti večino v Državnem zboru. Na koncu jim ni uspelo pridobiti niti vseh poslancev stranke DeSUS, a to, da bo poslanec Polnar še naprej podpiral Janševo vlado, je bilo že dolgo jasno kot beli dan.

Nikar se ne bojte, da se bo komedija zdaj končala. Ne, politični boji bodo šli naprej z nezmanjšano močjo in politične stranke bodo mobilizirale svoje privržence. Dobro za državo se zdi, da se kriza s Covid-19 le umirja. Pada število umrlih, pada število presežnih smrti, počasi se država odpira, s tem pa bo odpadla nevarnost, da se nezadovoljstvo nad ukrepi in nad neuspehi v boju s Covid-19 spremeni v nasilne proteste, podobno kot po nekaterih drugih evropskih državah. Protesti kot takšni seveda niso izključeni.

Kar se pa tiče političnega razmerja moči, postaja jasno, da Janši slabo kaže. SDS ohranja svojo podporo, čeprav se ta očitno malenkostno znižuje, a po naslednjih volitvah se mu lahko zgodi, da zopet ne bo imel na voljo dovolj potencialnih partnerjev. Po javnomnenjski anketi Vox populi, bi trenutna koalicija KUL, ki jo sestavljajo SD, LMŠ, Levica, DeSUS in SAB na voltivah, če bi te izvedli zdaj, dobila kar 57 poslanskih sedežev. SMC že zdavnaj ni več.