Irska evroposlanka povedala resnico o Navalnem in evropski dvoličnosti

Posnetek irske evroposlanke Care Daly iz vrst levičarske politične skupine v evropskem parlamentu je dokaz, da v stari Evropi še imamo nekaj politikov, ki so sposobni razmišljati z lastno glavo. Ne, da bi to pomenilo slepo podporo ruskemu političnemu sistemu, seveda. Gre za sposobnost opaziti dvoličnost v lastnih vrstah in nanjo opozoriti. Gre za sposobnost sobivanja z našimi sosedi in konkurenti.

Spoštovanje človekovih pravic, demokracija in svoboda s tem sevea nimajo opraviti ničesar. Če bi bilo tako, bi morali kolektivno uvesti sankcije proti ZDA, ki po vsem svetu kršijo človekove pravice ljudi v državah, ki jih napadajo.

Da se je ta posnetek razširil po družabnih omrežjih, odgovornost nosijo ruski novinarji in ruski mediji, medtem ko je po drugi strani družabno omrežje twitter skušalo njegovo delitev omejiti z opozorilom, da gre za občutljiv posnetek. Majhna ovira, ki pa je morebiti koga odvrnila, da bi sledil povezavi na posnetek. Seveda, če lahko blokirajo ameriškega predsednika, potem lahko omejijo doseg tudi bolj malo znani evroposlanki z Irske.

Žalostno je, da so ruski mediji pogosto tisti, ki širijo posnetke protestov po evropskih državah, medtem ko domači mediji bolj kot ne molčijo, tudi če občasno prihaja do grozljivih zlorab s strani varnostnih sil. Žalostno je, da mora ruski novinar deliti posnetek evroposlanke, ker je to pač voda na njegov mlin, medtem ko o tem nikoli ne bi slišali, če bi se zanašali na svoje medije. Če bi imeli spodobne medije, bi nam ti bolj obširno poročali o dogodkih po Evropi, ne bi molčali ob vedno večjih trenjih zaradi krize s Covid-19 in bolj bi se dotikali sicer občutljivih tem, za katere vladajoča politika sicer noče, da bi se o njih preveč govorilo.

Če bi to počeli, bi tudi omejili moč ruskih medijev, kamor se vedno več Evropejcev ozira, ker pač ni nikogar drugega, ki bi poročal o stvareh, ki jih zanimajo. Ampak ne, raje bodo ruske medije začeli prepovedovati ali omejevati, v upanju, da bodo s cenzuro preprečili, da bi se širile informacije, za katere nočejo, da bi se širile in da se ne bo slišalo glasov iz sveta politike, ki bi želeli drugačen razvoj tako v notranji, kot tudi v zunanji politiki.

V dodatno branje: Skrajni čas je, da se Evropska unija začne obnašati kot neodvisna sila in se začne boriti za interese Evropejcev