Koprivna afera, ali o tem, kako se na spletu ustvarja navidezna resničnost

Zdaj verjetno že vsa Slovenija ve za spodrsljaj poslanke SDS, Alenke Jeraj.

RTV Slovenija:

Uporabnica Kopriva60918021 je v ponedeljek na družabnem omrežju Twitter ob komentiranju zapisa novinarja Dela Novice Mihajloviča o ukrepih, ki veljajo na smučiščih, zapisala, da je morala na Rogli ob nakupu vozovnice pokazati negativni izvid testa. Kmalu za tem pa se je pojavil še drugi del oziroma nadaljevanje tvita, ki je bil objavljen s profila poslanke SDS-a Alenke Jeraj, ki je smiselno dopolnil in sklenil prvi del.

Jerajeva je s tem izdala, da razen profila pod svojim imenom vodi še enega, na katerem se predstavlja kot navadna državljanka. Če mislite, da je to pač neka malenkost, se motite. Gre namreč za del večje zgodbe ustvarjanja neke drugačne realnosti na spletu, iluzije podpore Janševi vladi. Seveda, SDS ni prva politična sila, ki bi se šla takšne igrice. Na spletu je z vojskami lažnih profilov na različnih družabnih omrežjih in v komentarjih raznih spletnih strani mogoče ustvarjati lažen videz političnih razmerij moči. Vojske trolov so dobre tudi za koordinirane napade na nasprotnike. Pri tem se uporablja vse od posmehovanja, žaljenja, do odkritih groženj. Troli pač preverijo vse pristope: nekaj bo že delovalo, da se utiša ali vsaj oblati kritične posameznike.

Zdaj, kako zaupati poslanki, ki se na spletu predstavlja pod lažnim profilom? Bolj težko. Če so že tukaj prisotne laži, kako bo šele pri čem mnogo bolj pomembnem? Kako zaupati politični stranki, ki uporablja ‘klet’, kakor imenujejo njihovo vojsko spletnih uporabnikov, za obračunavanje s političnimi nasprotniki? Spet, bolj težko. Vprašanje tukaj je še, zakaj za vraga bi se takšne igrice šli poslanci? Verjetno ima stranka na voljo dovolj drugih ljudi, da se igrajo svoje vojne na družabnih omrežjih? Ali pač ne? Poslanci bi morali več časa posvetiti svojemu delu. Je mogoče SDS organizirana tako, da morajo vsi člani sodelovati v tej igri?

Na žalost nas takšna zlonamerna dejavnost vodi k potrebi po regulaciji. Namreč, več je vojsk sovražnih profilov, ki enoumno hvalijo svoje politične voditelje in brezobzirno napadajo vse ostale, manj je možnosti za zdravo razpravo med navadnimi državljani. Ti se počutijo vedno bolj odrinjene in si niti več ne drznejo izražati svojega mnenja. Seveda, s tem si lahko nakopljejo napad kakšne takšne vojske trolov in večini pač nič ni do tega. No, če smo iskreni, je to pravzaprav tudi cilj. Ustvariti videz, da velika večina podpira določeno politiko in utišati vse, ki mislijo drugače.