Ameriška propaganda deluje

Še posebej znotraj ZDA. Raziskava Gallupa kaže, da je podoba Rusije in Kitajske med Američani na rekordno nizki ravni. Le 20% Američanov na Kitajsko gleda pozitivno, kar je 13% manj kot pred letom dni. To je celo manj kot za Rusijo, na katero pozitivno gleda le 22% Američanov.

Rekorderja sta Iran in Severna Koreja, državi na kateri pozitivno gleda le desetina Američanov.

Verjetno bo zadnji del ameriškega imperija, ki bo propadel, njihova propagandna mašinerija. Kot vidimo v odnosu Američanov do sveta, je ta še kako učinkovita in uspešno oblikuje javno mnenje do glavnih globalnih konkurentov ZDA. Seveda ta mašinerija deluje tudi drugod po svetu, še posebej v zavezniških državah, kjer mediji pridno prepisujejo vse obtožbe ameriških medijev na račun njihovh nasprotnikov. To lahko dobro vidimo v zgodbah, kakršna je tista o ‘zastrupitvi’ Alekseja Navalnega v Rusiji ali o ‘genocidu’ kitajskih oblasti nad Ujguri v pokrajini Sinkiang.

V samih ZDA dve veliki politični stranki ob tem Rusijo in Kitajsko zlorabljata za obračunavanje s svojimi političnimi konkurenti. Demokrati so tako po porazu na predsedniških volitvah leta 2016, svoje podpornike povsem zastrupili z zgodbami o ruskem vmešavanju, republikanci pa predsednika Bidna in demokratsko stranko obtožujejo, da so se prodali Kitajski. Prav tako je za nižanje ugleda Kitajske služil izbruh Covid-19, ki ga je takratni ameriški predsednik Donald Trump namerno prekrstil v ‘kitajski virus’.

V ozadju je seveda strah ameriških elit pred izgubo prevladujoče vloge ZDA v svetu. Rusija se je po katastrofi devetdesetih let prejšnjega stoletja znova postavila na noge, a prav strah vzbuja Kitajska, ki je postala največje gospodarstvo na planetu (po kupni moči) in ki je z ustreznim odzivom na Covid-19 uspela celo leto 2020 končati z gospodarsko rastjo.

Propagandna vojna je neumorna in zelo učinkovita, vsaj znotraj ZDA. Negativno nastrojenost bodo Washingtonski vladarji z lahkoto pretvorili v povečana sredstva za svoj vojaški stroj in v agresivne poteze proti vsem svojim nasprotnikom, ne samo proti Rusiji in Kitajski. Če bodo uspešni, bodo dosegli tudi spremembo politike v drugih državah, kar v nekaterih zahodnih državah ne bi smelo biti posebej težko, saj so politične elite in večina medijskega sveta še vedno privrženi ideji ameriškega imperija. Še posebej zdaj, ko so na oblasti demokrati.