Rusija in Belorusija podpisali petletni vojaški sporazum, Lukašenko pozval k namestitvi ruskih letal v Belorusiji

Kot poroča Tass, sta rusko in belorusko obrambno ministrstvo podpisali strateški partnerski program za dobo petih let. Poveljnik Oddelka za mednarodno vojaško sodelovanje pri beloruskem obrambnem ministrstvu, general Oleg Voinov je po srečanju pri beloruskem predsedniku povedal, da je Ruska federacija strateški zaveznik Belorusije, kar je bilo potrjeno na zadnjem vse-beloruskem ljudskem zasedanju. Dodal je, da se to jasno dotika tudi vojaškega področja.

Rusija in Belorusija sta povezani v nadnacionalno zvezno državo, ki bi naj sčasoma privedla do združitve v enotno državo.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je na zasedanju o vojaškem sodelovanju z Rusijo pozval k namestitvi ruskih letal na beloruskem ozemlju. Kot je dejal, imata državi že izkušnje s skupnim patruljiranjem vojaških letal iz časa hokejskega prvenstva v Minsku, leta 2014.

‘Dajte nam ta letala,’ je povedal belourski voditelj. ‘ Ampak na teh letalih naj letijo Rusi in Belorusi skupaj, kakor takrat. In vojaških oporišč je dovolj, ni jih treba graditi in zapravljati denarja. Boljše je kupiti ali zgraditi nova letala.’

Kot poroča Ria Novosti, je Lukašenko govoril tudi o svojem srečanju z ruskim predsednikom Putinom v Sočiju in povedal, da bo Minsk koordiniral svojo zunanjo in obrambno politiko z Moskvo. Dodal je še, da takšne odnose želi tudi na gospodarskem področju, tako da se Belorusiji ne bo treba bati zahodnih sankcij.