ZDA nameravajo Kitajsko obkoliti z mrežo raketnih izstrelišč

Kot pišejo pri Nikkei Asia, bodo ZDA v naslednjih šestih letih namenile 24,7 bilijona $ za vzpostavitev mreže raketnih izstrelišč, razporejenih na tako imenovani verigi prvih otokov, ki obkrožajo vzhodni del Kitajske. Kot trdijo Američani, želijo s tem okrepiti svoje konvencionalne sile in Peking prepričati, da naj si ne drzne spreminjati statusa quo ali celo prevzeti vodilno vlogo v regiji.

V t.i. verigo prvih otokov so vključeni Okinava, Tajvan in Filipini.

V Washingtonu so vedno bolj zaskrbljeni, saj je Kitajska kot edino večje gospodarstvo v letu 2020 beležilo gospodarsko rast, Peking pa je tudi znova povečal izdatke za obrambo. V letu 2021 naj bi se kitajski obrambni proračun povečal za 6,8%. Kitajsko gospodarstvo je po velikosti BDP po kupni moči že večje od ameriškega in vedno več držav po svetu se navezuje na njihov gospodarski prostor, s tem pa se krha prevlada ZDA v svetu. Tudi vojaško se Kitajska vedno bolj krepi in si to lahko tudi zlahka privošči, medtem ko morajo Američani za ohranjanje svojega imperija vojaških oporišč namenjati vedno več denarja, ki potem posledično ne gre več v razvoj infrastrukture doma in v žepe navadnih državljanov. To je tudi razlog, da Američani iščejo zaveznike za svojo hladno vojno proti Kitajski (in Rusiji), saj sami le še s težavo nosijo vedno večje breme.

Kitajska in ZDA se ne bosta soočili le v vzhodni Aziji, ampak po večini evrazijske celine. Washington skuša izgraditi sistem zavezništev od Japonske, Avstralije, do Indije. Nameščanje novih oborožitvenih sistemov je malodane neizbežno. Medtem ko Kitajska razvija orožja, s katerimi bi predrla ameriško blokado najprej na liniji Okinava, Tajvan, Filipini, potem pa v drugi liniji od Japonske, preko Guama do Indonezije, Američani želijo okrepiti svoje vojaške sposobnosti na tem območju in si nočejo pustiti vzeti možnosti, da malodane na kitajskem pragu kopičijo vedno večje sile.

Vprašanje, če lahko Američani dolgoročno vzdržujejo dovolj velike sile v regiji, oziroma, če so sposobni udeležbe v oboroževalni tekmi, če se Peking odloči, da malo bolj agresivno začne pretvarjati svojo gospodarsko moč v povečevanje svoje vojaške moči. Sicer pa bolj kot ne kaže, da Kitajska oblast le počasi povečuje svoje kapacitete, več pa stavi na svoj gospodarski razvoj.