Ker jih nihče ne gleda, hočejo prevzeti tiste medije, ki imajo večjo publiko

Predstavniki medijev povezanih s stranko SDS, se radi hvalijo, kakšen doseg da imajo. Toda, zakaj potem tako zelo želijo prevzeti nadzor nad drugimi mediji?

Da, res je, da je večina medijev v Sloveniji bolj naklonjena levici, pri čemer se moramo zavedati, kateremu delu levice. Ekonomskim socialistom zagotovo ne. Večina jih zagovarja ekonomski liberalizem in prevlado določenih elit, so pa na levo nagnjeni pri vprašanjih kulturnega boja, recimo pri pravicah manjšin, istospolno usmerjenih in tako dalje. Toda, tudi če imajo konservativci in nacionalisti v Sloveniji na voljo manj medijev, to ne pomeni, da jih sploh nimajo. Resnica je takšna, da imajo dovolj možnosti, da širijo svoje poglede. Njihov problem je, da jih očitno večina Slovencev zavrača.

Pomislimo. Imajo Nova24tv, torej televizijo. Imajo radio Ognjišče. Imajo Demokracijo na tiskanem področju. Imajo malo morje spletnih portalov. Potem so tu še družabna omrežja. Kljub temu so nezadovoljni. Uspešno nagovarjajo tiste, ki jih že tako ali tako podpirajo, medtem ko ne znajo narediti preboja med večino Slovencev, ki spremljajo druge medije. Če bi bilo tako, kot trdijo, da večina Slovencev prav hrepeni po alternativnih virih novic, potem bi mediji povezani s SDS in mediji, ki se uvrščajo v konservativni in nacionalisitčni tabor, zelo hitro povsem zasenčili medije, ki so bolj naklonjeni njihovim nasprotnikom.

V dolgo raziskavi dosega Nova24tv, Domen Savič razkriva, kako nizko gledanost ima ta v resnici in kako nizka je branost njihove spletne strani.

V povprečju bi lahko glede na meritve TVBeat rekli, da dnevno televizijsko postajo Nova24TV spremlja 900 televizorjev (če računamo, da je povprečno število ljudi v gospodinjstvu 2,46 z enim televizijskim sprejemnikom in da cela družina gleda Nova24TV, bi lahko rekli, da v povprečju dnevno Nova24TV spremlja 2200 ljudi). Za primerjavo – po isti formuli prvi program javnega servisa dnevno spremlja več kot 50,000 ljudi, program POP TV pa dobrih 57,000.

Iz podatkov medijske raziskave TVBeat, ki smo jih videli v uredništvu in se nanašajo na obdobje od avgusta 2020 do februarja 2021, je Nova24TV dosegla povprečen TV rating 0,14%, kar je podpovprečno, podoben TV rating ima v istem obdobju TV Pink (0,16%) oziroma Fox Life (0,15%). TV rating prvega programa javnega servisa je v istem obdobju 3,21%, POP TV pa 3,64% – se pravi, povprečno več kot dvajsetkrat večji.

To so zelo slabe številke. Nič kaj bolje ni šlo predsedniku vlade, ki je imel na Nova24tv svoje pogovore. Gledanost je bila zelo nizka.

Razumljivo je, da je po takšnem neuspehu edina razumljiva pot naprej poskus prevzema medijev, ki imajo večjo publiko. Toda, mar bo to delovalo?

Iskreno dvomim, da bo popolna podreditev nekakerih večjih medijev radikalno spremenila razmerja moči v slovenskem političnem prostoru. SDS nima problema s sposobnostjo širjenja svojih sporočil, njihov problem je, da večina ta sporočila zavrača. Morali bi spremeniti pristop in prilagoditi sporočila, toda ujeti so v zelo agresiven, žaljiv in odbijajoč način delovanja. Resnici na ljubo je na tej točki že veliko vprašanje, če lahko SDS še karkoli naredi, da bi nagovorila večji delež Slovencev, kot jih že nagovarja.