Ustanovljena nova politična stranka. Za predsednico Naše dežele izvoljena Aleksandra Pivec

Na sobotnem ustanovnem kongresu v Mariboru se je Gibanje za ljudi preobrazilo v novo politično stranko imenovano Naša dežela. Za predsednico je bila izbrana nekdanja predsednica DeSUS in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Na ustanovnem digitalnem kongresu je sodelovalo 173 delegatov.

S tem se Aleksandra Pivec vrača na političen parket, potem ko je bila tarča silovite medijske kampanje, v kateri je bila obtožena korupcije in jo je lastna stranka odžagala z mesta predsednice. Sovraštvo do Aleksandre Pivec na večjem delu levega političnega pola še vedno tli in njena pot na volitve, kjer si bo prizadevala za preboj v parlament, nikakor ne bo lahka. A nekaj možnosti za uspeh vsekakor je.

Kam se bo ideološko usmerila nova stranka, je v glavnih obrisih že možno napovedati. V začetni špici ustanovnega kongresa so bili predstavljeni dogodki iz slovenske zgodovine, med politiki pa Drnovšek, Pučnik in Bučar, kar že kaže na poskus povezovalne, sredinske politike in to je na tiskovni konferenci tudi poudarila nova predsednica. Glede na njeno preteklo delovanje, glede na poudarjanje dialoga, je jasno da bo pripravljena sodelovati z vsemi, tako z levico, kot tudi z Janšo, je pa se Aleksandra Pivec na tiskovni konfenreci že ogradila od obtožb, da je nova stranka satelit SDS in poudarila, da če se že uporablja beseda satelit, ‘smo stranka, ki želi biti satelit vsakeg slehernega državljana.’

Ali kot je zapisano v prvi točki programa stranke:

Stranka bo s svojim programom zagotovo stranka prihodnosti. Ni samo alternativa za Slovenijo danes, je stranka, ki bo spoštovala vsa različna mnenja ter znala poslušati druga mnenja. Stranka bo imela poslanstvo povezovanja in bo s solidarno, socialno politiko vsakemu državljanu omogočila, da postane ponosen in odgovoren del naše domovine. Stranka bo na volitvah nastopala samostojno. Po volitvah pa se bo povezovala s tistimi strankami, ki jim bodo naša programska izhodišča blizu.

Iz dokaj skopega programa je mogoče razbrati, da bo šlo za stranko, ki bo lovila vse volivce, a poseben poudarek bo na podeželju, na policentričnem razvoju države, na medgeneracijski solidarnosti in tudi na zelenem razvoju. Slednje se sicer odlično zrcali tudi v podobi nove stranke, ki si je prisvojila zeleno barvo. Celo sama predsednica je izbrala oblačila v zeleni barvi.

Na nek način lahko rečemo, da gre za sprojekt Aleksandre Pivec, saj so drugi člani bolj ali manj neznanci. Hkrati se v novi stranki kaže strategija, ki jo je zasledovala že kot predsednica DeSUS, torej da utrdi podporo upokojencev, temu pa doda še podeželsko prebivalstvo. Naša dežela bo za volivce tekmovala tako s stranko DeSUS, kot tudi s SAB, katere predsednica Alenka Bratušek se močno trudi, da bi si pridobila čim več njihovega volilnega telesa. Po drugi strani bo Aleksandra Pivec nabirala podporo tudi pri volivcih SLS, ki je dolga leta veljala za stranko kmetov. Kot kmetijska ministrica je predsednica stranke Naša dežela že položila močne temelje za ta naskok in vsekakor jih bo nagovarjala še v prihodnje.

Na naslednjih volitvah bo gneča na dokaj majhnem delu volilnega telesa zelo velika, stranke ki se ga bodo udeležile pa bodo druga drugi rušile možnosti za uspeh. Čisto mogoče je, da bodo na koncu pred vrati parlamenta ostale Naša dežela, SLS, SAB in DeSUS, čeprav je tukaj skupaj na voljo mogoče celo do 10% končnega izkupička volitev. Aleksandra Pivec bo v ta boj šla ob močnih medijskih napadih levice in brutalnem obračunavanju na družabnih omrežjih, a vsaj z desnice, predvsem z medijev SDS, bo lahko računala na več potrpežljivosti, saj je v interesu Janeza Janše, da se v parlament prebijejo stranke, ki so z njim pripravljene sodelovati. Takšna dinamika bi lahko Našo deželo potisnila še bolj na politično desnico, saj bo prekomerno odvisna od podeželskih volivcev, medtem ko jim bo zelo težko nagovoriti upokojence, ki bodo raje ostale pri propadajaoči DeSUS, ali pa si bodo našli kakšno drugo alternativo, še posebej če so ideološko bližje levici.

Kar se tiče same kadrovske popolnjenosti in programske ustreznosti stranke, ne gre pričakovati, da bo le ta na vrhunski ravni. Bolj kot ne, vsaj za zdaj, gre za stranko enega obraza. Aleksandra Pivec bo tista, ki bo vsaj v začetku, bržkone pa skozi vso kampanjo, nagovarjala volivce. Seveda je še nekaj časa do volitev in v tem času bo nujno izgraditi lokalno mrežo, nabrati dovolj kadrov, izpiliti program. Ob tem bo zaradi poudarka na dialogu program skoraj zagotovo napisan čim bolj na splošno, tako da v njem ne bo preveč jasnih stališč do nekaterih tem, ki bi lahko preveč odbijala volivce.

Kot že zapisano, možnost za uspeh stranka ima, a morala bo biti zelo inovativna pri nagovarjanju državljanov. Še naprej se bo namreč soočala z izrazito sovražnim odnosom dela medijev in na družabnih omrežjih čez Aleksandro Pivec divja prava gonja, pogosto polna seksističnih opazk. To bo treba najprej prebiti. Veliko odprtega prostora je v osebni kampanji na terenu, predvsem na podeželju, kjer si je kot kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ustvarila dokaj dober sloves.