Razpad SMC, stranke, ki je že dolgo politično mrtva

RTV Slovenija:

Janja Sluga, Igor Zorčič in Branislav Rajić so zapustili poslansko skupino. S poslancem Jurijem Lepom, ki je izstopil iz poslanske skupine DeSUS-a, so začeli postopek ustanavljanja poslanske skupine nepovezanih poslancev, ki jo bo vodila Janja Sluga.

Igor Zorčič je v izjavi za medije pojasnil, da je izstop iz poslanske skupine SMC-ja nujen korak, saj s predsednikom stranke Zdravkom Počivalškom ne delijo skupnega pogleda na vlogo stranke v koaliciji. Kot je dejal, so Počivalška izbrali za trenerja ekipe, da jo javnomnenjsko dvigne, danes pa je zgolj pomočnik trenerja druge ekipe.

Če je DeSUS kljub paktiranju s SDS imel možnost, da politično preživi, a je zaradi notranjih razprtij in pretirane reakcije na medijsko kampanjo proti Aleksandri Pivec naredil samomor, SMC že dolgo ni med živimi. Lahko rečemo, da gre za politično truplo, da je SMC nekakšen zombi, ki se še premika, a ne premore več življenja.

Razlogov je več. Najprej, Miro Cerar kot predsednik vlade ni zadovoljil pričakovanj volivcev, ki so mu leta 2014 podarili ogromno zmago. SMC je osvojil kar 36 poslanskih sedežev. Podpora njemu in stranki je začela počasi padati, liberalni blok pa si je vsaj delno našel novega rešitelja v Marjanu Šarcu. Ob razdrobljenosti naslednikov Drnovškove LDS, je bilo še čudno, da je na prejšnjih volitvah SMC dosegla toliko, kot je. S 36 poslancev je v letu 2018 strmoglavila na deset poslancev.

Imela je dva konkurenta, ki sta nagovarjala enako volilno telo, LMŠ in SAB. Ko je Cerarja nadomestil Počivalšek, je bilo nekaj malega možnosti, da se stranka na novo izumi, a do tega ni prišlo in od tedaj je šlo samo še navzdol. Zadnji žebelj v krsto je bil pristop Janševi koaliciji. S tem je stranka izgubila še preostale podpornike, ki jim niso mogli oprostiti, da so se povezali s človekom, pred katerim jih je pred leti reševala Cerarjeva instantna stranka.

DeSUS je v preteklosti sodeloval s SDS in je kljub temu preživel, ker ima drugačno strukturo volivcev. SMC preprosto nikoli ni imela podpornikov, ki bi jim to odpustili. Vse kar se zdaj pozitivno oglaša o njih na družbenih omrežjih, to počne le zato, ker so zavezniki SDS, a na volitvah bodo seveda podprli original.

Zdaj je prišlo še do izstopa treh poslancev iz stranke. Kar preostaja, je zelo šibko in ne more računati na preporod. S petimi poslanci je SMC najmanjši člen Janševe koalicije. No, resnici na ljubo jim je verjetno že zelo dolgo jasno, da rešitve ni in le čakajo na volitve in konec politične kariere. Vmes bo seveda še možno poskrbeti za osebne interese tega ali onega člana stranke. Glede na to, kako trhla je zdaj koalicija, imajo posamezni poslanci, ki v njej ostajajo, izredno moč in lahko marsikaj izsilijo.

S tem bo liberalni blok izgubil eno stranko, a kdo ve, če se ne bo pojavila kakšna nova. Zgodovina nas uči, da se to lahko zgodi malodane z danes na jutri.