Rusija umika svoje enote z meje z Ukrajino

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je napovedal, da se bodo sile, ki so v preteklih dneh na jugu in zahodu države izvajale vojaške vaje, kmalu začele vračati v svoja oporišča, poroča RT.

S tem se je v prah sesula še ena napoved, da Rusija pripravlja invazijo v Ukrajino in zaradi tega kopiči svoje sile na Krimu in v bližini uporniškega Donbasa. Toda, vojaške vaje so vsekakor imele zvezo z Ukrajino. Bile so močan signal Kijevu in zahodu, da bo Rusija v primeru napada na Donbas posredovala in zaščitila svoje državljane. Ukrajinske oblasti so namreč v preteklih mesecih proti frontni črti pošiljale vedno več vojakov in tehnike, njihove napovedi pa so nakazovale, da se bliža oborožen obračun. ZDA so jih pri njihovih načrtih ves čas podpirale s svetovalci, z dobavami orožja in jasno je, da so z vohunskimi letali tudi zbirale podatke o obrambnih sposobnostih upornikov in ruski vojaški moči čez mejo v Rusiji.

Je nevarnost vojne mimo? Ni rečeno. Ukrajinske oblasti se še vedno lahko odločijo za napad in potem bodo ruske oborožene sile dokaj hitro priskočile na pomoč upornikom v Donbasu, ki so dovolj dobro oboroženi, da lahko kar nekaj časa blokirajo napredovanje ukrajinskih sil. V vsakem primeru skorajda ni več možnosti, da bi se Donbas vrnil pod okrilje ukrajinske države.