O moj Bog, spet nas bodo vse pobili s cepivom

Že vsaj dvajset poslušam pravljice o tem, da neka zlohotna svetovna elita dela na tem, da zmanjša prebivalstvo sveta in da bomo začeli kmalu umirati zaradi raznih cepiv, ki so le strupi v preobleki. Nič se ne zgodi. Kljub temu se teorije zarote veselo širijo naprej in očitno noben argument njihovih privržencev ne more prepričati, da pa morda le ni tako, kot se jim zdi.

Tole sem našel na Twitterju:

Vse to je rahlo smešno.

Najprej, zelo težko je verjeti, da so ravno cepiva proti Covid-19 sredstvo, s katerim bi kdo hotel radikalno zmanjšati človeško prebivalstvo. Pomislite, da zdaj že Iran in Mehika proizvajata svoja cepiva. Očitno to le ni tako težko, čeprav smo lahko rahlo skeptični glede učinkovitosti vseh cepiv, ki se pojavljajo na tržišču. Ne, da ne bi delovala, ampak v kolikšni meri delujejo, kakšno zaščito nudijo pred Covid-19. Zdaj je že jasno, da 100% zaščite ni. Ljudje se še vedno lahko okužijo, tudi če dobijo vse predvidene odmerke cepiva. Toda, če potem dobijo milejšo obliko, je to tudi velik uspeh. Prvi cilj je namreč zmanjšati število umrlih. No, kakorkoli, težko je verjeti, da so se voditelji ZDA, evropskih držav, Rusije, Kitajske, Irana in celo Venezuele na nekem skrivnem sestanku odločili, da pobijejo večino človeštva. Zarota takšnih razsežnosti je preprosto nemogoča. Če cepivo lahko razvijajo celo bolj revne države, kakor Indija, potem nam je jasno, da cepivo ne more biti orožje za množično uničevanje. Če bi bilo, bi zdaj v kakšnem Iranu to že zdavnaj izvedeli in v modernem svetu takšnih informacij ni več mogoče prikriti. Seveda, da bi se voditelji sovražnih držav sporazumeli o tem, da pobijejo lastno prebivalstvo, je tudi nemogoče verjeti.

Na žalost se po spletu še vedno širijo teorije zarote o Izraelu. Kakor, da bi billi leta 1935, nekateri verjamejo, da vse niti na planetu še vedno vlečejo bogati Judi. Ampak, povejte potem, zakaj bi ravno v državi Izrael tako uspešno cepili svoje prebivalstvo? Zakaj bi potem oteževali cepljenje Palestincev? Nima smisla, mar ne?

Kar se tiče vseh blaznih zamisli o tem, da se zmanjša človeško prebivalstvo, je treba tudi malo bolj razumeti, kako naš svet sploh deluje. Namreč, če bi v enem desetletju umrla recimo tretjina človeštva, bi to imelo sila negativen vpiv na gospodarstvo in na politično stabilnost. Umirali bi delavci, umirali bi potrošniki, gospodarstvo bi bilo v šoku, ker bi imelo vedno manjše tržišče, ljudje bi bili prestrašeni in pripravljeni verjeti raznim revolucionarjem. Na kratko, takšen pretres bi najmanj koristil ravno svetovnim elitam. Kako dolgo bi trajalo, preden bi preživele množice prišle po njih? Kam bi se skrili? Kdaj bi kakšen general zaslutil svojo možnost, da se sam povzpne na oblast? Ob vsesplošnem umiranju bi se stare institucije rušile in nastajale bi nove skupine, ki bi se borile za oblast. Ne bi bilo lepo biti Gates ali Soros.

V resnici me vedno znova preseneča, kako privrženi so nekateri tem teorijam zarote, ne vidijo pa recimo, kakšen radikalen vpliv ima na rodnost sprememba vrednot. Ne samo na razvitem zahodu, celo v muslimanskem svetu imajo družine vedno manj otrok. Razlogov je več. Verjetno najbolj pomemben je izobraževanje žensk, ki tako prenehajo biti samo stroji za rojevanje. Gredo v šolo, najdejo si zaposlitev in odlašajo z otroci. Vrednote se spreminjajo. Bolj premožna je družba, manj si ljudje želijo velikih družin. Seveda, marsikdo hoče svojemu otroku zagotoviti vse najboljše in ve, da bo lažje preskrbel enega ali dva kot tri ali štiri. So pa tudi takšni, ki se odločijo, da otrok ne bodo imeli in se bodo posvetili drugim stvarem. Otroci so pač velika investicija. Ne le finančna, zahteva tudi veliko časa in energije. Zmanjšal se je tudi pritisk religije. Ljudje se marsikje ne počutijo več obvezani, da imajo toliko otrok, kolikor je le mogoče. Tudi, če so še vedno verni.

Ta globalna sprememba vrednot vpliva na rast človeštva in kmalu se bo ta ustavila in skoraj zagotovo bomo potem doživeli padec. Ponekod je to že povsem jasno in je eden izmed razlogov za velike migracije. Na zahodu marsikje ni dovolj delovne sile za najbolj enostavna dela in jo uvažajo iz revnejših predelov sveta. Gospodarstvo je motor tega in ker je pogosto povezano s konservativnimi silami, ni treba povsem verjeti zgražanju raznih desničarskih politikov, ki svarijo pred migracijami. Širjenje sovraštva do migrantov je večinoma le sredstvo za mobilizacijo volilne baze, a v resnici se tok migrantov ne ustavlja, ker jih gospodarstvo potrebuje. Če ne bi bilo delovnih mest, ne bi prihajali, sem pa prepričan, da je ogromno ljudi, ki resnično verjamejo, da vsi migranti živijo na velikodušni socialni podpori in so slepi za vse množice tujcev, ki opravljajo najslabše plačana dela in brez katerih bi se gospodarstvo upočasnilo.

Zakaj bi kdo koga zastrupljal s cepivi, če pa se rast prebivalstva tako ali tako zaustavlja? Zakaj bi tvegal hude nemire, državljanske vojne in uničenje institucij, zaradi katerih se lahko sploh obdrži na oblasti, na očeh javnosti ali v zakulisju? Ne, vse skupaj nima nobenega smisla.

Podobna norost so vse razprave o čipiranju prebivalstva. Četudi bi to bilo možno s cepivi, je pa veliko vprašanje, zakaj bi kdorkoli to počel, če pa večina prebivalstva z veseljem okoli nosi sledilne naprave in razkriva vse o svojem zasebnem življenju, političnih prepričanjih ali potrošniških navadah? Spet, nobene potrebe ni. Si boste že sami kupili pametni telefon, pametno uro in odprli profil na Facebooku, potem bodo pa podjetja zbirala podatke o vas in si ustvarjala profile, tako da vam bodo lahko ponujala primerne oglase. Počakajte le, da bo realnost postala neposredna povezava z možgani: kako si bodo vaši otroci to kupovali in se važili pred vrstniki, kako spretno lahko samo z mislimi vodijo dron ali igrajo igrice.

Strinjam se, da je vse to zelo nevarno in povečuje moč velikih podjetij, vlad, obveščevalnih služb in kriminalnih združenj. Toda, ne pretvarjajmo se, da nas želijo prisilno čipirati, če pa je jasno, da večina pač sama rada uporablja tehnologijo, ki omogoča vedno več nadzora. Še celo vseh nadzornih kamer smo se vsi skupaj navadili in nihče več se posebej ne obremenjuje, da ameriške obveščevalne službe (skoraj zagotovo pa tudi druge) prestrezajo vse podatke in jih analizirajo in potem lovijo teroriste in ‘teroriste’.

Priznam, da so nekatere teorije zarote v zvezi s Covid-19 bolj verjetne, kot druge. To, da globalna elita želi pobiti večino prebivalstva, ni. Tudi čipiranje spada pod to rubriko. Po drugi strani je res, da gre za denar. To vidimo že v tem, da recimo tako zavlačujejo z dovoljenjem za rusko cepivo SputnikV. S tem pač omejujejo konkurenco in polnijo žepe zahodnim podjetjem. V interesu proizvajalcev cepiv je tudi, da ta niso 100% učinkovita, se pravi, da enkrat za vselej opravijo s Covid-19. Zanje je bolje, če se vsi moramo cepiti vsako leto. Pomislite le na njihov zaslužek. Ne trdim, da se bo to zgodilo, je pa vsekakor v njihovem interesu.

Potem so tu še težnje, da se zmanjša svobodo državljanov, okrepi moč države. To se zgodi ob vsaki krizi. Res je, da imajo vladajoče sile vedno večje težave, ker se je na spletu pojavilo toliko alternativnih virov informacij in zato nimajo več monopola. Boriti se morajo tudi s tujimi mediji, ki se borijo za interese svojih lastnikov. Boj proti Covid-19 bi lahko podobno kot boj proti ‘ruskim dezinformacijam’ služil za utišanje alternativ. To se sicer že dolgo dogaja na družabnih omrežjih. Pomislite, Twitter je celo utišal ameriškega predsednika. Zakaj potem ne bi vas, če boste preveč glasni in boste širili poglede, ki niso v skladu z vladajočimi pogledi? Vsak avtoritarni politik se jasno da razveseli možnosti, ki mu jih ponuja boj proti Covid-19. Prepove lahko množične proteste in uporabi varnostne sile, če se kdo le drzne pojaviti na trgu pred parlamentom ali sedežem vlade. To ni nobena teorija zarote, to je realnost.

Je pa seveda tudi res, da marsikatera poteza vladajočih ni dobro premišljena in da se le odzivajo na dogodke in vsakodnevno merijo pulz prebivalsva, medtem ko se prilagajajo zahtevam raznih strokovnjkakov. Posledica so zmedeni ukrepi. Danes tako, jutri drugače. Ampak, mogoče je to za marsikoga še bolj grozljivo, kot da bi resnično obstajala globalna organizacija, ki bi vse načrtovala. To, da tudi vladajoči v resnici ne vedo, kaj se dogaja in kaj naj naredijo in se le poskušajo obdržati v sedlu.