Bo Biden iz Afganistana umaknil tudi pogodbene sodelavce in pripadnike obveščevalnih služb

Bidnova administracija bo kršila mirovni sporazum s Talibani, ki ga je sprejela Trumpova administracija in ameriških vojakov iz Afganistana ne bo umaknila do 1. maja. Novi rok je zdaj 11. september, ko bo minilo 20 let od terorističnega napada Al Kaide na ZDA, ki je bil povod za zasedbo Afganistana. Čas bo pokazal, kako se bodo odzvali Talibani in ali ne bodo začeli z napadi na preostale ameriške sile. Obstaja možnost, da bodo preprosto počakali teh nekaj mesecev, saj so do zdaj pokazali zvrhano mero potrpežljivosti.

Toda, veliko vprašanje ostaja, kaj v resnici pomeni umik ameriških čet? V Afganistanu je kar 18000 pogodbenih sodelavcev, od tega skoraj 1600 oboroženih plačancev. Večina oboroženih pogodbenih sodelavcev je Američanov in drugih tujcev. Se bodo umaknili tudi ti? Jasnega odgovora ni mogoče dobiti niti v Pentagonu. Tako je v petek Pentagonov predstavnik za stike z javnostmi John Kirby povedal, da ni prepričan. ‘ Kar se tiče pogodbenikov, ne vemo natančno. Imamo neke predhodne načrte. Jasno, cilj je umakniti vso osebje in sumim, da bodo pogodbeni sodelavci del tega. Toda, ali bo še vedno ostala potreba za podporo pogodbenih sodelavcev preprosto ne vem.’

Torej, verjetno, mogoče, kdo ve.

ZDA se iz Afganistana skoraj zagotovo ne bodo povsem umaknile. Ostali bodo pripadniki obveščevalnih služb, ki se bodo še naprej udeleževali protiterorističnih operacij. Veliko osebja potrebujejo tudi afganistanske sile, da jim pomagajo pri vzdrževanju njihove tehnike. Da, kljub dvajsetim letom podpore, afganistanske oborožene sile še vedno niso sposobne povsem samostojnega delovanja. Če kaj, je prav to dokaz neuspešnosti tuje zasedbe.