Biden priznal genocid nad Armenci

Genocid nad Armenci je zgodovinsko dejstvo in celo v Turčiji ga skušajo le zakriti z drugačno oznako. To dejstvo priznati torej ni nič revolucionarnega. Toda, drugo vprašanje, je ali je v ozadju ljubezen do zgodovine, ali pa politična preračunljivost velikih sil.

RTV Slovenija:

Ameriški predsednik Joe Biden je, kot je bilo napovedano pred dnevi, zdaj uradno priznal množični poboj Armencev v Otomanskem imperiju med prvo svetovno vojno, ko je umrlo med 800.000 in 1,5 milijona ljudi, kot genocid. Pričakovati je zaostritev odnosov.

Predvsem simbolična poteza, ki pomeni preobrat po desetletjih pazljivo izbranih besed s strani Bele hiše, bo najverjetneje še dodatno poslabšala odnose med Turčijo in ZDA, po drugi strani pa bo naletela na veliko odobravanje v armenski diaspori v ZDA. Turčija trdi, da je šlo za pokol in ne genocid.

Turki se s tem priznanjem seveda ne strinjajo, toda njihov odziv bo odvisen od tega, kaj bo sledilo. Namreč, takšna priznanja so pogosto le sredstvo pritiska in predhodnica hujših ukrepov. V zadnjih letih so se odnosi med ZDA in Turčijo ohladili, predvsem zaradi poskusa državnega udara proti Erdoganu, za katerega ta meni, da je vsaj delno bil vzpodbujen v Washingtonu in zaradi ameriške podpore Kurdom na severu Sirije. Turčija je v zadnjih letih tudi postala zelo ekspanzivna sila, ki svoj vpliv širi na severu Iraka in Sirije, v Libiji in v Azerbajdžanu. Hkrati se je ta pomembna članica NATO pakta mnogo bolj prijateljsko vede do Rusije, od katere kupuje protizračne sisteme, nekaj kar so jim Američani zamerili v takšni meri, da so jih odklopili od proizvodnje bojnega leta F-35.

Samo priznanje s strani ameriškega predsednika razen nekaj ostrih izjav med turškimi politiki ne bo povzročilo nič dramatičnega. Toda, če je to le začetek bolj agresivne ameriške politike proti Turčiji, bo ta država v prihodnje delovala še bolj neodvisno, kot do zdaj. Ker tudi ta administracija očitno verjame, da lahko diktira celotnemu planetu, kar dokazuje z nič kaj diplomatskimi pridigami Kitajski in Rusiji, ni izključeno, da bo tudi proti Turčiji delovala podobno in si s tem podaljšala seznam sovražnikov in nasprotnikov. In ta je že zdaj dokaj dolg.