Rusija EU odgovorila s sankcijami

Poroča RTV Slovenija:

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v četrtek v luči ločenega diplomatskega spora med Rusijo in Češko države članice EU-ja pozvali k usklajenemu izgonu ruskih diplomatov. V sprejeti resoluciji so poleg tega znova pozvali k brezpogojni izpustitvi Navalnega in izrazili zaskrbljenost zaradi krepitve ruskih sil ob meji z Ukrajino.

Rusija je na to potezo v petek odgovorila in osmim državljanom EU prepovedala vstop v Rusijo. Čisto normalna reakcija na zaostrovanje odnosov s strani EU, ampak seveda je to predstavljeno kot agresivno delovanje ruske države.

To dejanje je nesprejemljivo, brez pravne podlage in povsem neutemeljeno. Usmerjeno je neposredno na Evropsko unijo, ne samo na zadevne posameznike,” so poudarili, potem ko je Rusija v petek vstop v državo poleg Davida Sassolija in Věre Jourove prepovedala tudi šestim visokim uradnikom EU-ja iz Nemčije, Francije, Švedske, Latvije in Estonije.

Odločitev pomeni “zadnji, presenetljiv izraz tega, da se je Rusija odločila za konfrontacijo z EU-jem, namesto da bi se strinjala, da bo popravila negativno smer naših dvostranskih odnosov,” so zapisali v skupni izjavi in poudarili, da si “EU pridržuje pravico sprejema ustreznih ukrepov v odgovor ruskim oblastem“.

Vedno sem se čudil ljudem, ki mislijo, da lahko sami počnejo vse, kar jim pade na pamet in hkrati ne pričakujejo odgovora na svoja dejanja. Kot kakšen pretepač, ki misli, da bo zlomil vsako žrtev in ga nikoli nihče ne bo udaril nazaj. V primeru EU je to še kako dobro vidno, le da je EU dokaj šibka in s svojo agresivno politiko do Rusije ogroža blagostanje državljanov držav članic. Zdaj so na dnevnem redu celo takšni predlogi, kot izključitev Rusije iz plačilnega sistema SWIFT in prepoved uvoza ruske nafte in plina. Rusom bo z izključitvijo iz sistema SWIFT vsekakor narejena določena škoda, a ni dvoma, da bodo kaj kmalu našli domač nadomestek in svet se bo normalno vrtel dalje. Kar se tiče prepovedi uvoza ruske nafte in plina, pa posledic seveda ne bodo trpeli tisti, ki to predlagajo, ampak navadni državljani, ki bodo morali za kurjavo in gorivo plačevati precej več. Hja, če jih bo pozimi zeblo, bodo pa verjetno Rusi krivi, ne tisti, ki so pripravljeni za ameriški plin plačati 40% kot za ruskega. In to v imenu energetske neodvisnosti!

Rusija bo utrpela nekaj škode, toda spet, našel se bo drug trg in mislim, da vsi vemo, kje ta trg bo. Kitajska še vedno raste z neverjetno hitrostjo in potrebuje vedno več resursov.

V Moskvi EU ne jemljejo več resno in so se pripravljeni pogovarjati le še s posameznimi državami članicami, ki imajo drugačno mnenje, kot celota in pa seveda z Američani, ki so na žalost pravi gospodarji Evrope. Ni nobenega dvoma več, da živimo v novi hladni vojni in da obe strani nabirata zaveznike za prihajajoči obračun. EU se je postavila na stran Washingtona. Pričakujemo lahko dodatno zaostrovanje v odnosih z Rusijo, nove čudne zgodbe o razstreljenih skladiščih, zastrupljenih nekdanjih ruskih agentih in vmešavanju v volitve po evropskih državah ter igro sankcij, vse skupaj pa bo privedlo do ostre razmejitve med ameriškim in ruskim interesnim območjem.