Ima koalicija dovolj glasov, da zamenja Igorja Zorčiča?

Čeprav so v koaliciji zagotavljali, da imajo na svoji strani 47 poslancev in s tem potrebno večino, da zamenjajo predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča, se je pod sam predlog podpisalo le 38 poslancev. Celo tako daleč so šli, da so Zorčiču predlagali časten umik. Toda, glej ga zlomka, ko je ta to zavrnil in potem še predlagal, da se o njegovi razrešitvi odloči na prihodnji seji, koalicija tega ni podprla.

Kar naenkrat se poslancem koalicije ne mudi več. Je mogoče, da sploh nimajo 47 glasov podpore, da te podpore nikoli niti niso imeli in da so le blefirali?

24UR:

Potem ko so v koaliciji v četrtek vložili že drugi predlog za razrešitev predsednika DZ, je Igor Zorčič sam predlagal, naj se ta točka uvrsti na dnevni red omenjene seje. A takšen predlog ni dobil zadostne podpore, saj so ga podprli le v opozicijskih LMŠ, SD, Levici, SAB in poslanski skupini nepovezanih poslancev (NeP). Predstavniki preostalih poslanskih skupin svojega glasu niso obrazložili. 

“Presenečeno sem ugotovil, da so predlagatelji zahteve glasovali proti temu. Tako da sedaj ni točno jasno, kaj naj s to zahtevo pravzaprav sploh počnemo oz. kdaj bo prišla na dnevni red,” je ob tem dejal Zorčič in dodal, da si želi, da bi se ta saga zaključila, a “koalicija očitno ni za to”.

V koaliciji so še vedno samozavestni, ali se vsaj delajo, da so.

RTV Slovenija:

Kot je v izjavi novinarjem v DZ-ju pojasnil Gregor Perič, so predlog za razrešitev predsednika DZ-ja Igorja Zorčiča vložili s koalicijskimi podpisi, za vse drugo pa bodo poskrbeli. “Ne skrbite, glasov za razrešitev je dovolj,” je dodal in zatrdil, da se drugi podpisi, torej iz vrst DeSUS-a, SNS-a in poslancev narodnih skupnosti, niso nikjer izgubili. Sicer pa je treba po njegovih besedahpočakati na potek dogodkov.

Problem za koalicijo je že, da je na daljši bolniški odsotnosti poslanec DeSUS Franc Jurša, šteje pa seveda vsak glas. Tako trhla je večina koalicije, če ta sploh še obstaja, da je še vedno mogoč povratek gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v poslanske klopi, kar bi jim zagotovilo še en glas več.

Seveda vse te težave še ne pomenijo avtomatsko, da bo Janševa vlada padla, da bo gospoda Janšo nadomestil kdo drug, ali da bomo šli na predčasne volitve. Smo v zelo zanimivi in na nek način zabavni situaciji, ko nihče ne ve natančno, kakšno je razmerje sil v Državnem zboru. Seveda je pod takšnimi pogoji zelo težko vladati in dosegati potrebno večino, a težko je tudi povzročiti padec vlade, še posebej, ker se očitno nekateri poslanci oklepajo svojih poslanskih stolčkov. Hkrati je jasno, da lahko vsak poslanec, ki niha nekje na pol poti med koalicijo in opozicijo, z lahkoto izsiljuje Janševo vlado in si pridobi marsikaj, česar drugače ne bi mogel in glede na to, da v SDS dobro vedo, kako slabe karte imajo za naslednje volitve, bodo pripravljeni še kako popuščati.