Povezovanje pred volitvami je smiselno, da bo sodelovanje po volitvah lahko bolj produktivno

Luka Mesec v pogovoru za Delo:

“Izhodišče za predvolilno koalicijo v opoziciji že imamo. To je program Koalicije ustavnega loka, ki smo ga podpisale vse opozicijske stranke. Ne vidim razloga, zakaj ne bi delali naprej in ga uskladili še pred volitvami.”

“Povezovanje pred volitvami se mi zdi zelo smiselno. Ne pričakujem lahkih volitev in jasno bo treba pokazati, kdo je na kateri strani – to je Janšev blok in to je blok, ki bo vzpostavil alternativno vlado.”

“Mislim, da je pred naslednjimi volitvami treba skleniti trden dogovor trenutne opozicije, da bomo ustvarili naslednjo vlado, in tak dogovor mora preživeti tudi morebitne politične umike voditeljev strank.”

Eden izmed razlogov, zakaj je propadla Šarčeva vlada, so vsekakor bile hude napetosti med posameznimi članicami koalicije. Jasno, če imaš v koaliciji pet članov in si odvisen od šestega, zunanjega partnerja, se lahko hitro zalomi. Resnici na ljubo lahko do podobnih zapletov pride tudi po naslednjih volitvah, če bo leva sredina dosegla večino, a bo podobno razdrobljena, kot po volitvah leta 2018.

Kljub silovitim pretresom med koalicijskimi vrstami, je nemogoče zagotovo napovedati, ali bomo v kratkem doživeli predčasne volitve, ali pa bo Janša vladal do rednih volitev. Možno je eno in drugo in zunanji pritiski so pri tem nepomembni. Odloča majhno število poslancev, ki niso člani strank SDS in NSi in ki se lahko odločijo tako ali drugače.

Opozicija se mora vsekakor pripravljati na volitve, pri tem pa bi bilo pametno za čas predvolilne kampanje zakopati bojne sekire in se osredotočiti na skupen projekt, zmago nad Janševo koalicijo, ki bo razen NSi štela še kakšne manjše satelite ali politične stranek, ki bodo pripravljene na sodelovanje z njim. Da, res je, da med strankami opozicije obstajajo ideološke razlike, ki jih najlažje opišemo kot nasprotje med liberalnim in socialističnim taborom. Te razlike ne bodo izginile, enkrat ko bo volitev konec in ko bodo te stranke prisiljene v sodelovanje. Le še hujše bodo, ker bo šlo zares.

To je razlog, zakaj morajo opozicijski voditelji že zdaj sesti za mizo in se dogovoriti, kakšen bo njihov program, ko bodo enkrat na oblasti. Potem se tega morajo držati in se ogibati medsebojnih spopadov. Ti morajo ostati za zaprtimi vrati. Brez kompromisov, brez popuščanja ne bo šlo, kar sicer del volivcev te ali one stranke utegne zameriti, a takšna je pač cena sodelovanja.